Mučna prošlost / Nezamislivo! Grad Split donio odluku o podizanju spomenika ustaškom vojniku Frani Tenti

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/wikipedia

Spomenik Frani Tenti bit će na Marjanu ispod zastave Republike Hrvatske koja je prema Ustavu, utemeljena na antifašizmu

20.12.2019.
14:28
Ivo Cagalj/PIXSELL/wikipedia
VOYO logo

Martin Pauk, splitski gradski vijećnik i član stranke Neovisni za Hrvatsku poznat po svojim krajnje desnim stavovima, na Facebooku se pohvalio time da je gradonačelnik Splita prihvatio njegova tri amandmana među kojima i onaj za izgradnju spomenika ustaši Frani Tenti na Marjanu te je pritom dodao kako se spomenikom ispravlja nepravda nanesena u prošlosti. Njegovu objavu podijelila je i Bruna Esih, koja mu je i čestitala.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frane Tente rođen je 1928. godine te je s obitelji živio na splitskim Gripama. Godine 1944. pristupio je Ustaškoj mladeži nakon čega je prešao u jurišnike u kojima je ostao sve do oslobođenja Splita, kad je, zajedno s ostalim istomišljenicima krenuo u bijeg pred partizanima. Zarobljen je kod Dravograda te je u križnom putu krenuo prema Bleiburgu. No, stigao je preko Zagreba do Bjelovara, odakle je pušten kući u Split, najvjerojatnije jer je bio maloljetan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po povratku u Split, Tente je upisao peti razred Klasične gimnazije, no srčano je nastavio podupirati propalu kvlislinšku državu. Tako je za imendan ustaškog poglavnika Ante Pavelića oslikao njegov lik na zid splitske gimnazije, zbog čega je i uhićen u noći s 19. na 20. srpnja 1946. godine. U zatvoru je proveo nešto više od dva tjedna, a nakon toga je s grupom mladih osnovao Hrvatski oslobodilački pokret kao otpor novom, komunističkom režimu. 

Na šestu godišnjicu osnutka fašističke NDH, 10. travnja 1947. godine, 19-godišnji Tente s nekoliko je članova tog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta s vrha Marjana skinuo jugoslavensku zastavu te izvjesio zastavu bez crvene zvijezde. Uslijedila je istraga, a dva tjedna kasnije Tente je uhićen, a ubrzo i osuđen za 'podrivanje SFRJ'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon presude prvo je sproveden u Šibenik, a potom u kaznionicu u Lepoglavi gdje je trebao odslužiti trogodišnju kaznu. 

Umro je 8. studenog 1948. godine, od vodene upale porebrice i tuberkulozne upale mozgovnih opna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik Frani Tenti, čovjeku koji se zalagao za fašističku državu, tako će stajati ispod zastave Republike Hrvatske, države koja je, piše to i u Ustavu, utemeljena na antifašizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo