Krvopije ne miruju / Nezapamćena najezda komaraca u Osijeku! Dogradonačelnica za RTL: 'Potrebna nam je i pomoć Vlade'

Klimatske promjene, uzrokovale su ovu kasnu sezonu krvopija

25.8.2020.
19:29
VOYO logo

Kasnije no prošlih godina, zbog visokih temperatura  i razine vodostaja, najezda komaraca, zahvatila je Slavoniju i Branju. Uz rijeku Dravu, mještani Sarvaša, Nemetina, ali i Osijeka u večernjim satima teško izlaze na kraj s komarcima. 

Odnosno ne izlaze iz kuća. Današnje metode tretiranja su zastarjele, a koordinacija između državne i lokalne vlasti neučinkovita. Ipak, dobra je vijest da od sutra kreće tretiranje komaraca iz zraka. Više o tome zna Tin Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

200 komaraca je dozvoljeno u klopci. Nakon tog broja diže se alarm za tretiranje. U  Kopačkom ritu ih ima puno više od 200. Tamo ih je u klopci nađeno 27 tisuća. 

Katarina svoje povrće bere u vrtu. Zadnjih dana ne može raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su rojevi iznad glave. To vam ulazi u uši, nos, svuda. U usta. Nevjerojatno. Ne može se živjeti, a raditi, to je prestrašno. Rasplačete se od muke koliko ih ima. Sad je stvarno previše", rekla je Katarina Suljić iz Osijeka.

Image
kao da im korona nije dovolljna /

Osječani muku muče s letećom pošasti, a političari svaljuju odgovornost jedan na drugoga

Image
kao da im korona nije dovolljna /

Osječani muku muče s letećom pošasti, a političari svaljuju odgovornost jedan na drugoga

Klimatske promjene, uzrokovale su ovu kasnu sezonu krvopija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prirodne pojave, visoki vodostaj Dunava, negdje polovinom kolovoza uzrokovale su izijevanje vode kako u Kopački Rit tako u poplavno područje na istočnom dijelu Županije. Imamo ulazak komaraca negdje od subot intenzivan u grad Osijek", kazao je pročelnik za Zdravstvo u Osijeku, Romano Kristić.

Kreće se i u zračno tretiranje

Opasnost iz zraka na trenutak je učinila da Slavonci zaborave i na viruse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo ništa raditi. Ulaze nam u usta, uši, ne znam... Napadaju na sve strane, užas jedan. Pa uzimamo sredstva, namažemo se, ali to u biti ništa ne pomaže", rekla je Marica iz Osijeka.

A grad i županija prebacuju lopticu krivnje za neučinkovitu borbu s komarcima. Jer ta bitka nije jeftina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka oni prvo nas riješe komaraca a onda nek se prepiru i svađaju. Ali narod da puste da žive i da nas riješe toga već. O kakvim se milijunima priča da je potrošeno na komarce tu ne bi trebalo biti niti jednog. A ovo je stvarno previše", kazala je Katarina.

No od sutra, kreće se konačno i u zračno tretiranje. Koje, iako nije savršeno, puno više pomaže od onog sa zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogradonačelnica Osijeka: '

A Tin Kovačić o problemu s komarcima razgovarao je za RTL Danas s dogradonačelnicom Osijeka, Žanom Gamoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tretiranje sa zemlje je u tijeku, sutra dižemo avione i krećemo s avio tretmanom komaraca iz zraka. Skupljanje jeftinih političkih bodova ne bi nikada smjelo biti na terenu na snazi, a pogotovo kada su to ovako ozbiljne teme kao što je problem komaraca koji se u Osijeku i županiji ponavlja iz godine u godinu.

Osječani i Osječanke, ali i ostali stanovnici županije s razlogom su ljuti i bijesni. Grad Osijek kao odgovoran poštuje sve obveze nadležnog Zakona o zaštiti zdravlja građana od zaraznih bolesti, prati smjernice županijske strategije u suzbijanju komaraca i izvršava sve preporuke županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Danas smo dobili preporuku za avio tretman, on će se odvijati sutra i u četvrtak iza 19 sati uz sjeverni zeleni pojas grada Osijeka, dakle od Sarvaša do Josipovca", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno ovdje nije riječ samo o Osijeku. Grad Osijek koliko god bio odgovoran, pridržavao se svih preporuka, jedino dugotrajno kvalitetno rješenje je uključivanje i okolnih općina na čijem području se nalaze poplavna izvorišna područja komaraca. Jedan dio općina se uključio, međutim, još je velik dio onih koji nažalost u svojim općinskim proračunima nemaju dovoljno sredstava za ovako sveobuhvatne zahvate. Upravo je njima potrebna pomoć i viših instanci. Jedino dugoročno rješenje je zajedničko rješenje i koordinacija na terenu", objasnila je.

Kazala je i može li se i bez pomoći države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužno je uključivanje i viših instanci kako Osječko-baranjske županije tako i Vlade RH. Vlada se tri puta već uključila i pomogla, od 2014. godine Vlada premijera Milanovića, danas Vlada premijera Plenkovića, međutim bilo je riječ o vatrogasnim mjerama. Za dugoročno rješenje nužna je koordinacija svih", zaključila je.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo