Tko je odgovoran? / Ni novije zgrade nisu ostale pošteđene od potresa: 'Ogorčena sam. To se nije smjelo dogoditi'

Stanarima je manje važno tko je sada kriv. Žele svoj krov nad glavom

7.4.2020.
21:02
VOYO logo

U potresu koji je prije 16 dana pogodio Zagreb nisu stradale samo stare, neodržavane građevine. Teško su oštećene i mnoge stare tek desetak godina, pa čak i one u koje su prvi stanari uselili prije samo godinu dana

Posebno šokantno izgleda stambena zgrada u zagrebačkoj Jazbini čiji su stanari od potresa bježali skačući kroz prozore jer se stubište - urušilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega smo se nagledali nakon velikog zagrebačkog potresa, ali ovako nešto nismo vidjeli ni u onim najstarijim zgradama u centru grada - stepenice koje vode ravno u ponor.

Zgrada danas izgleda kao kulisa nekog filma katastrofe. Nitko od stanara iz jedne zgrade sa 7 stanova više nije tamo. Uostalom, kako bi do stana i mogli. Jedino da ih kroz prozor unesu vatrogasci. Svi su kod rodbine ili prijatelja. Nama je stanje pokazala jedina stanarka koja u svoj stan, jer je u prizemlju, još može ući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spavaća soba koja je nešto prestrašno. Sva sreća da nije nikog ubilo, to se ne zna šta je više palo. Dal' je palo dolje il je padalo gore", rekla je Ružica Turčić.

"Nakon ovog ne vjerujem više nikome"

U tada tek izgrađenu urbanu vilu u podsljemenskoj  zoni uselila je 2004. Stan je kupila kreditom banke vjerujući kako ne bi dobila kredit da sa stanom sve ne štima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon ovog svega više ne vjerujem nikome, ni banci ni vlasniku koji je prodavao stan jer ovo stvarno nije bio stan onako kako je prodan nego je bio vrlo veliki šlamperaj i loše djelo", rekla je Ružica.

Malo dalje od Ružice njena imenjakinja kroz suze gleda zidove za koje je mukotrpno radila. Sve i jedan je pukao, a zgrada je nova. Stara tek godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je teško i baš sam ogorčena s obzirom da je nova zgrada, mislim da se to nije smjelo dogoditi", rekla nam je Ružica Tadić.

Stanarima je manje važno tko je sada kriv

Slična situacija i na zagrebačkom Bukovcu. To se nije smjelo dogoditi novim zgradama. Tko je odgovoran? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U procesu samog građenja postoji više sudionika u gradnji. Jedan od njih je projektant koji izgrađuje projektnu dokumentaciju temeljem koje se treba kuća izvesti i izgraditi. U procesu građenja, osim izvođača, postoji još i funkcija nadzornog inženjera  koji kontrolira kompletnu gradnju", rekla je predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec.

Investitor, projektant, nadzorni organ ili onaj koji je potpisao uporabnu dozvolu. Stanarima je manje važno tko je sada kriv. Žele svoj krov nad glavom. I normalno stepenište.  A do njih će, čini se, samo preko kaznene prijave predane policiji ili DORH-u. Jer sasvim je jasno da elemenata za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine- itekako ima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo