Spomenik Tuđmanu / Ni stručnjaci ne znaju odgovor na enigme Bandićeve verzije Tuđmana: 'Zašto tako stoji i gdje to drži ruku?'

O spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku raspravlja cijela Hrvatska

5.12.2018.
8:00
VOYO logo

Zagrepčanima je je jedna od glavnih tema najveći i najljepši spomenik Franji Tuđmanu, kako mu tepa njegov utemeljitelj Milan Bandić. Naime, za mnoge je ljepota spomenika dosta diskutabilna, a njegova pozicija još i više.

Premda je spomenik još uvijek umotan u najlon u kojem će čekati svečano otvorenje, ispod najlona već su iscurila problematična pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Postavljen kip Franje Tuđmana na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice

Image

Postavljen kip Franje Tuđmana na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice

Prije svega, zašto je Tuđman na jednom od glavnih ulaza u grad okrenut leđima, pa putnik namjernik pri dolasku u Zagreb prvo vidi njegovu stražnjicu, zašto prvi hrvatski predsjednik nosi nekakav indijski sari ili usko pripijenu haljinicu i zašto ne liči na sebe nego na Pavla Kalinića, prvog čovjeka grada Zagreba za izvanredne situacije?

 Nije tajna da je prostor na kojem je postavljen novi kip prvog hrvatskog predsjednika velik projekt Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kip je tijekom jučerašnjeg dana zamotan u foliju, ali građani su ga dobro mogli vidjeti dan ranije na postavljanju. Ponos nije skrivao ni Kuzma Kovačić, kipar koji je najvećeg Franju i stvorio.

"Potpuno sam zadovoljan s mjestom spomenika i sa smještanjem njegovog lika u prostor, sada je prvi put postavljen na mjesto na kojem će stajati. Ovaj lik je simbol, to nije samo neka komorna portretna plastika, nego je to simbol“, kazao je akademski kipar i autor spomenika, Kuzma Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je uspjela ne samo skulptura, već i ukupni dojam u prostoru u kojemu će se nalaziti, pitali smo Tihomira Milovca, kustosa u Muzeju suvremene umjetnosti. Kritično oko pronašlo je mnogo propusta u izvedbi.

„On pokušava biti prodoran, pokušava biti u pokretu, ali taj pokret je vrlo blag, vrlo mlitav i on pokazuje nemoć. Ne znam je li to pravi lik Franje Tuđmana koje znamo iz ranih 90-ih i kasnije“, rekao je Milovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su još neke kritike koje je on uputio:

  • Tuđman desnicu drži na srcu, što je tipični motiv HDZ-a, a ne, kako kaže, svih građana, kojima bi kip trebao biti namijenjen.
  • Prostor na kojemu se nalazi nema urbanističku vrijednost, a uz to je Sveučilišna livada pretrpana s fontanama, kipom Franje Tuđmana i skorašnjim Spomenikom domovini.
  • Uz to, nalazi se na dijelu s tri guste prometnice, gdje se pješaci gotovo nikad ne zaustavljaju.

„Svi koji dolaze s južne strane susreću se s leđima kipa, što nije korektno. Također, betonski postament preuzeo je dizajn fontana. Tuđmanov spomenik se uklapa u fontane, što je po meni potpuno pogrešno. Ja bih rekao, zašto gleda u katedralu? Zašto mu pogled nije prema budućem spomeniku domovine koji će biti pedeset metara ispred?“, rekao je Milovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog objektivnosti priče trebamo napomenuti da je Tihomir Milovac, uz to što je stručnjak za umjetnost, također i oponent Milana Bandića u Gradskoj skupštini. Zato smo za mišljenje o Tuđmanovu kipu pitali i građane, koje je na kraju krajeva i najvažnije od svih.

„To je jedan lijepi dio ulaska u grad i meni se sviđa“, izjavila je Tamara. „Okej. Nemam niš protiv“, smatra Tomislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan pak je rekao kako to netko napravi bolje, a netko lošije. Na kraju krajeva, glavno da su ga stavili, poručio je.

Ono što traje posljednjih godina je poplava kipova prvog hrvatskog predsjednika diljem države koju je uspostavio. Mnoge izvedbe izazivaju podsmijeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo doista svjedoci toga da su te skulpture i kipovi rasuti po cijeloj Hrvatskoj ružni, loše izvedeni, daju krivu sliku i o liku i djelu i mislim da to nije primjereno“, kazao je Milovac.

Mnogi su dobacili i da novi kip u Zagrebu više liči na Pavlu Kalinića nego na Franju Tuđmana. No, izvođačima radova nije do smijeha. Kako to obično u gradu biva, sve mora biti gotovo jako brzo. Već 10. prosinca, na obljetnicu Tuđmanove smrti. Tog bi dana kip u njegovu čast trebao osvanuti u punom sjaju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo