Najveća afera u Hrvatskoj / Ni tri godine od afere 'Agrokor' nema optužnice: 'To je pravosudni politički skandal; nije se smio dogoditi'

Tužiteljstvo je govorilo 'riječ je o milijardu kuna teškim malverzacijama'. Rokovi su probijeni, a potrošeno je puno novca

17.5.2020.
21:05
VOYO logo


Sjećate li se onih 5 milijuna kuna koje je Vlada dala tužiteljstvu za aferu ''Agrokor''? RTL doznaje kako je Županijsko državno odvjetništvo do danas potrošilo gotovo triput veći iznos. 


Točnije, gotovo 13 milijuna kuna. Od toga je najviše otišlo na vještačenje za koje su branitelji već sada uvjereni da će ga srušiti bez problema jer vještačenje koje je trebalo biti neovisno izgleda da to uopće nije. Uza sve to, optužnice još nema.

Što se točno događalo u Agrokoru očito se ne može baš tako lako rasvijetliti.

Bila je to jedna od najvećih afera u Hrvatskoj. Tužiteljstvo je govorilo: ''Riječ je o milijardu kuna teškim malverzacijama!''. Istragom su obuhvaćeni Ivica Todorić koji je tada bio u bijegu, sinovi Ante i Ivan, ali i 12 Agrokorovih menadžera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo tri godine poslije, optužnica nema. Rokovi su odavno probijeni.


"To samo pokazuje da državno odvjetništvo očito nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice u ovakvom predmetu unatoč velikim novčanim iznosima koji su za ovaj predmet potrošeni", kaže Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Ovo je bio prvi slučaj da je Vlada za jednu aferu dala novac. I to 5 milijuna kuna. No, potrošeno je znatno više.

Najviše na vještačenje i to 10,8 milijuna kuna. Slijede savjetodavne usluge i prijevod, na što se dalo gotovo dva milijuna. 58.000 kuna koštali su putni nalozi. 45.000 - uredski materijal. Usluge ispisa 35.000 kuna. Prijevoz svjedoka 568 kuna i poštarina 13.000. Sve zajedno gotovo 13 milijuna kuna. 

Odvjetnicima je najspornije vještačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj materijal koji se u spisu nalazi, koji se naziva vještačenje, nije vještačenje i kao takav ne može proći kontrolu na sudu i predviđam velike probleme za kolege s državnog odvjetništva ako s takvim materijalom budu išli na sud", smatra Olujić.

Isto smatra i odvjetnik Anto Nobilo jer poljska tvrtka KPMG koja je sve radila nije ispala neovisna.

"Oni su bili duboko involvirani i ranije u poslovanje Agrokora, a i sada su bili plaćani od nasljednika - od ForteNove. Ja bih rekao da je grupa Borg zatvorila krug. Grupa Borg koja je stvorila zakon, koji je organizirala da se otme Agrokor Todoriću, nakon toga su organizirali da se upetljaju u kazneni postupak preko vještačenja. I to je po meni pravosudni politički skandal. Nešto što se nikada nije smjelo dogoditi u Hrvatskoj", tvrdi Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge.

Otkako je istraga otvorena, Ivica Todorić ostao je bez glavnih stvari. Agrokor više ne postoji, rasprodana je i imovina. Jedno vrijeme iznajmljivali su se i Kulmerovi dvori, nedavno je otkazao punomoć i odvjetnicima te po službenoj dužnosti dobio bivšeg ravnatelja USKOK-a za odvjetnika.

U nedavnom intervjuu za RTL Todorić je iz Kulmerovih dvora poručio:

"Ja sam najveći borac protiv korupcije u ovom dijelu Europe, ne samo u Hrvatskoj."

Ipak, za sve to što tvrdi, predstoji duga borba jer sve to mora još dokazati na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo