Orbanizam u Hrvatskoj / Nije Grmoja jedini. Duhaček za Direkt: 'HDZ-ova vlada provodi mađaronsku politiku. To je ponižavajuće za Hrvatsku'

Čak je 16 članica EU protiv Orbanovog zakona, ali na tom popisu nije Hrvatska

6.7.2021.
7:00
VOYO logo

Reporteri bez granica Viktora Orbana i službeno su proglasili neprijateljem slobode medija. To je prva takva titula kojom su Reporteri bez granica počastili lidera jedne od članica Europske unije, dosad su tako nazivali uglavnom afričko-arapsko-latino diktatore.

No nije samo stvar slobode medija, Orban je zadnjih nekoliko godina želeći se dodvoriti mađarskoj desnici od Mađarske uspio napraviti ksenofobno društvo u kojem je sve više zločina iz mržnje. Ali upravo zbog ideja autarktičnog i homofobnog društva Orban je postao i idol desnice u cijeloj Europskoj uniji koja svaku njegovu ideju prigrli kao svoju rođenu. Mnoge od njih naišle su i na plodno tlo u Hrvatskoj gdje se Orbanu među prvima počela diviti naša bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a među zadnjim Orbanovim poklonicima su Nikola Grmoja i Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Mađari neće ni čuti ni vidjeti gejeve i lezbijke. Neće gledati Modernu obitelj, a Prijatelji, Bridget Jones i Harry Potter će ići u sitnim satima. Svim reklamama, filmovima i serijama koje spominju homoseksualnost prijeti zabrana. Glavni i odgovoran za to je Viktor Orban. Konzervativci su donijeli strogi anti gej zakon koji su zamaskirali u zakon protiv pedofilije koji štiti djecu.

Image
prekoračio 'crvenu crtu' /

Orbana su oštro ukorili europski kolege zbog zakona koji je ocijenjen homofobnim: Predloženo mu je da izađe iz EU

Image
prekoračio 'crvenu crtu' /

Orbana su oštro ukorili europski kolege zbog zakona koji je ocijenjen homofobnim: Predloženo mu je da izađe iz EU

"Bio sam borac za slobodu u komunističkom režimu. Homoseksualnost je bila kažnjavana i borio sam se za njihovu slobodu i njihova prava. Stoga, branim prava homoseksualaca, ali zakon se ne odnosi na to. Zakon govori o tome na koji bi način roditelji željeli seksualno obrazovati svoju djecu", rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orbana se još jednom optužilo za kršenje ljudskih prava i otvorenu diskriminaciju. Otvoreno su mu Nijemci odlučili pokazati što misle o njegovom zakonu. Na Euru za vrijeme utakmice Njemačke i Mađarske htjeli su osvijetliti Allianz Arenu u duginim bojama. Iako je UEFA na kraju to zabranila, objavili su da "UEFA poštuje dugu", a Orban nije došao na ogled. Poruka Orbanu stigla je od brojnih velikih njemačkih tvrtki, poput Siemensa, BMW-a i RTL-a.

"Što se mene tiče, Mađarska nema više što raditi u Europskoj Uniji", poručio je Mark Rutte, nizozemski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska, Španjolska, Italija, Austrija - 16 članica protiv Orbanovog zakona. Na tom popisu nije Hrvatska.

"Plenković je nakon lokalnih izbora dosta slab. Treba potporu crkve. Nedavno je u Glasu koncila izašao intervju s Orbanom i s ovim njegovim idejama koje on postavlja. Tako da se on tim suprotstavljanjem nije htio suprotstaviti katoličkoj crkvi. Svoju desnu struju u stranci ne želi davati štofa da ga prozivaju", izjavio je Stevo Đurašković, stručnjak za pitanja srednje Europe, FPZG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni se suprotstavljaju, a hrvatski ministar vanjskih poslova poručuje:
"Sve one deklaracije koje ne pridonose jedinstvu možda unose više nemira među članice".

"Problem koji Hrvatska ima sa ministrom vanjskih poslova je da je on više minsitar vanjskih poslova Vatikana i Mađarske, rijetko Hrvatske. HDZ-ova vlada, a prije toga Kolinda Grabar Kitarović kao predsjednica, provode jednu mađaronsku politiku. Konstantno se ponižavaju pred Mađarskom. Rade u njihovu korist, u korist Viktora Orbana. Objašnjenje za to se vjerojatno može naći u komplikacijama oko INA-e i tim odnosima. To je ponižavajuće za Hrvatsku koja ne smije pokazati jasan stav", rekao je novinar Indexa Gordan Duhaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasan stav pokazao je Božo Petrov, ali i Nikola Grmoja. I on je predložio najstrože kažnjavanje pedofila. Ali u istoj rečenici predložio je i da se djecu zaštiti od seksualnih i LGBTQ sadržaja. Njegova verzija mnoge je podsjetila na Orbanov zakon.

"Ja sam rekao da ću predložiti zakonski paket u kojem će biti oštrije kažnjavanje pedofila, posebno svećenika, učitelja, nastavnika, onima kojima je povjeren odgoj djece. I da ja kao roditelj mogu imati pravo birati koja će se uvjerenja nametati mojoj djeci", izjavio je Nikola Grmoja, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nametnuo je zato Orban zakon protiv kojeg se više od pola Europe pobunilo, a prozvali su ga i reporteri bez granica koji su Orbana uvrstili na popis neprijatelja slobode medija, to je prvi put da je na tom popisu jedan čelnik članice Europske unije. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo