Loše nam se piše? / U Hrvatskoj se odmara 330.000 turista. Gostiju ima, ali se na svakom koraku vidi da ih je drastično manje

Gubici se bilježe na cijelom Jadranu

3.7.2020.
22:00
VOYO logo

Na crikveničkoj plaži - pustoš. Kupače se može prebrojiti na prste. Osmorka iz Belišća apartman za šest noći plaća osam i pol tisuća kuna.

"Dvoumili smo se između Vodica i Crikvenice, ali kako je Crikvenica nama Slavoncima puno bliže, odlučili smo se doći ovamo. Da je pusto, mislim da je", smatra Ivan Lacković iz Belišća.

U Crikvenici je upola manje turista nego lani, a oni koji su došli jako su oprezni i paze na distancu pa sve izgleda još praznije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Na četiri granična prijelaza posebne trake za strance najavljene sustavom Enter Croatia

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Na četiri granična prijelaza posebne trake za strance najavljene sustavom Enter Croatia


"Bilo je, naravno, dosta otkaza, ali bilo je i ponovnih rezervacija. Ustvari, svi naši objekti od iznajmljivača do hotela žive iz dana u dan", objasnila je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Crikvenice.

Na Rabu je u privatnom smještaju 15.000 kreveta, a svaki peti je prazan. Ipak, sniženja nema, noć je i dalje oko 60 eura. Pitanje je što će biti s Rapskom fjerom, manifestacijom koja okupi do 25.000 ljudi.

"Mi i dalje zadržavamo tu mogućnost da i samu Fjeru otkažemo bude li stvarno većih proboja i bude li velika opasnost za naše posjetitelje", kazala je Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice grada Raba.


Na Krku postoji zabrinutost oko slovenske odluke da od ponoći Hrvatsku miče sa zelene na žutu listu epidemiološki manje sigurnih država. Na tom otoku puno Slovenaca ima svoje kuće.

"Ja vjerujem da će iskoristiti svaku mogućnost da dođu i borave u svojim nekretninama, naravno s tim da budu odgovorni", optimistična je Majda Šale, direktorica Turističke zajednice Krka.

Situacija na Kvarneru nije sjajna, ali prognoze su bile još crnje. U lipnju je planirano 30 posto, a ostvareno je 42 posto lanjskih noćenja. Slijede teški tjedni.

"Očekuje se otprilike 30 posto prošlogodišnjeg rezultata i u sedmom i u osmom mjesecu", objasnila je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računalo se da će stanje popraviti domaći turisti s CRO karticama, ali zasad ništa od toga jer je, kako kažu iz Hrvatske turističke zajednice, zapelo na tehničkim detaljima s bankama.

"Čim dobijemo zeleno svjetlo Ministarstva, mi ćemo krenuti u promociju. Ja se nadam u idućim tjednima", rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Dotad, tko dođe, dobro dođe. Jasno je da od gužvi na granicama i slika krcate Hrvatske ove godine - nema ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo