Karamarko u Mostaru / 'Nije prirodno da BiH i dijaspora biraju tri zastupnika, a nacionalne manjine osam'

"Bosna i Hercegovina je naša domovina, za nju se borimo, za njezin integritet, ali uz ravnopravnost hrvatskoga naroda u cijelosti", rekao je šef HDZ-a

29.10.2015.
19:17
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak u Mostaru da se snažno zauzima za priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji kako bi svi Hrvati zajedno živjeli u Uniji.

"Mi smo zainteresirani da BiH što je prije moguće uđe u Europsku uniju jer želimo da cijeli hrvatski narod bude u EU", rekao je Karamarko novinarima prije početka završnog skupa za XI. Izbornu jedinicu koji je održan u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Pri tome je pojasnio da će nova hrvatska vlada za koju vjeruje da će biti HDZ-ova podržavati ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata u BiH u odnosu na Srbe i Bošnjake u toj zemlji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo se miriti sa situacijom u kojoj je hrvatski narod u BiH neravnopravan u odnosu na druga dva naroda. Dakle, Bosna i Hercegovina je naša domovina, za nju se borimo, za njezin integritet, ali uz ravnopravnost hrvatskoga naroda u cijelosti", rekao je šef HDZ-a. 

"Kad dođemo sad na vlast, promijenit ćemo i onaj famozni zakon, jer ne mogu iz BiH i dijaspore u Hrvatskom saboru biti samo tri mandata. To nije prirodno. Nacionalne manjine iz Hrvatske imaju osam. Srpska manjina ima tri. Nemam ništa protiv, ali ima ih 50-60 tisuća. A stotine tisuća Hrvata izvan domovine su obespravljeni. I to je neodrživo. I tu diskriminacija kojoj ste izloženi, ili kojoj smo izloženi, moramo mijenjati", rekao je Karamarko na skupu u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući BiH Predsjedništva izrazio je očekivanje da će HDZ-ova Domoljubna koalicija pobijediti na izborima u Hrvatskoj i u XI. Izbornoj jedinici.  

"Siguran sam da će naša tri zastupnika biti dio Sabora Republike Hrvatske i da ćemo imati premijera Karamarka koji će zajedno s nama realizirati sve ove projekte koji će osigurati europsku budućnost BiH i apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda u europski uspješnoj BiH", istaknuo je Čović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj liste za 11. Izbornu jedinicu Božo Ljubić ocijenio je predstojeće izbore povijesno važnim za Hrvate u BiH. Izrazio je očekivanje da će se, nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i Domoljubne koalicije s HDZ-om na čelu na predstojećim izborima, Hrvatska snažnije angažirati na izgradnji ravnopravnosti Hrvata u BiH i njezinu euroatlantskome putu. 

Prije skupa kandidati s liste za XI. Izbornu jedinicu HDZ-ove Domoljubne koalicije položili su vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Mostaru, te su posjetili tamošnju bolnicu i sveučilište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo