potrebne covid potvrde / Nije se cijepilo 27 152 liječnika, medicinskih sestara i osoblja. Tko će im plaćati testiranje i koje ih sankcije očekuju?

Francuski liječnici i medicinske sestre koji se nisu cijepili suspendirani su bez plaće

22.9.2021.
8:40
VOYO logo

Od 12 osoba koje su umrle u posljednja 24 sata od covida, njih devet nije bilo cijepljeno. I tako je otprilike svaki dan, od svih umrlih velika većina nije cijepljena, ali necijepišama ni to ništa ne znači i dalje smo na 52 posto cijepljenih pa epidemija iza dana u dan opet uzima sve više žrtava. Stoga će od početka listopada u zdravstvenom sustavu i socijalne skrbi za sve zaposlene biti potrebne COVID potvrde. 

Za desetak dana ni u jednu bolnicu, ni na jedan odjel ni salu liječnici i medicinske sestre neće moći bez COVID potvrde. Oni koji je nemaju moraju se testirati. U bolnici u Vrapču red za testiranje neće biti dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U našoj bolnici su svi djelatnici cijepljeni ili su preboljeli tako da su na neki način zaštićeni'', rekao je Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

Ali tako nije u drugim bolnicama. Prema podacima ministarstva zdravstva nije cijepljeno 21 posto liječnika, gotovo polovina medicinskih sestara i 46 posto zdravstvenih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih imaju COVID potvrde jer su koronu preboljeli, a svi ostali će - žele li raditi - morati na testiranje. Kako će ono provoditi, tko će ga kontrolirati? Ravnatelji bolnica, liječnici i medicinske sestre još ne znaju jer nisu dobili upute ministarstva.

''Prema onome što čujemo iz medija jer nas nitko još nije kontaktirao one će se testirati dva puta tjedno i na taj način pristupiti svom radnom mjestu'', izjavio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku će im testiranje plaćati država. Koliko će ih to koštati, pitali smo Ministarstvo zdravstva - oni još ne znaju. A ne znaju ni koliko dugo će plaćati testiranje. Ono nije jeftino. U KBC-u Sestara milosrdnica procjenjuju da će im na tjedan trebati 1000 testova. Cijena je između 70 i 80 kuna, dakle na mjesec je to oko 300 tisuća kuna. 

''Bolje je da umjesto o toj mjeri govorimo o kontekstu. Naravno da će to morati same ustanove odrediti, ja mislim da je bolje što manje nama menadžmenta. Preko 570 dana smo u pandemiji i mislim da nema potrebe ravnateljima soliti pamet'', rekla je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nacionalni stožer /

Objavljeni novi podaci: Opet više od 1000 novozaraženih, a preminulo je 12 osoba

Image
nacionalni stožer /

Objavljeni novi podaci: Opet više od 1000 novozaraženih, a preminulo je 12 osoba

Medicinskim sestrama se nikako ne sviđaju nagađanja da bi one mogle biti COVID redari na ulazu u bolnicu i odjele.

''To je jedan još dodatan posao sada kada znamo da dolazi četvrti val i da medicinske sestre pretvaramo u policajce, to je administrativni posao. Medicinske sestre trebaju se brinuti o pacijentima, a ne gledati covid potvrde'', kazao je Gazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ministarstvu zdravstva kažu da ove mjere nemaju i ne mogu imati alternativu. Pravnog stručnjaka smo pitali - mogu li liječnici otkazati poslušnost i odbiti pokazati potvrdu? 

''Odluka Stožera da se zdravstveni djelatnici identificiraju o svom statusu u pogledu covid 19 bolesti je nešto što će sudovi prihvatiti, a onda se postavlja pitanje što ako se to ne žele i ne mogu'', izjavio je profesor na Katedri za radno i socijalno pravo Viktor Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski liječnici i medicinske sestre koji se nisu cijepili suspendirani su bez plaće. A kad se dio njih žalio Europskom sudu za ljudska prava - sud ih je odbio. Od sredine mjeseca suspenzija prijeti i talijanskim doktorima bez potvrda. Ista pravila ima i Grčka. 

''Suspenzija u radnom odnosu nije rješenje, to nije pravi put da ga maknu s posla i onda ga poslodavac plati. Kod nepoštivanja nečeg što je obaveza pravo rješenje je jedno otkaz'', kazao je Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo smo se bavili matematikom, i izračunali da se u Hrvatskoj nije cijepilo 27 000 liječnika, medicinskih sestara i osoblja, što je 40 posto ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu. COVID potvrde su obavezne za 10 dana.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo