pregled 2017. - možda ipak nije sve toliko loše / Nije sve, nije sve tako sivo: u Hrvatskoj postoji obitelj koja ruši stereotipe, Klepetan nas je naučio lekciju o praštanju, a neki novi klinci da lijepe manire još nisu izmurle

Image
Foto: Vijesti.hr/Ivica Galović/PIXSELL

Iako svi volimo jadikovati o životu u Hrvatskoj, činjenica je da je neki neće napustiti, pa makar bili nezadovoljni do kraja svog vijeka

30.12.2017.
18:20
Vijesti.hr/Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Oni kojima je čaša uvijek napola puna, pronaći će i par svijetlih točki u svojoj domovini, a takvi smo pokušali biti i mi, pa smo samo za vas sastavili listu pozitivnih priča iz Lijepe naše, ne nužno kronološkim redom. 

Izuzev humanitarki koje su većinom završene uspješno jer smo njima pomogli brojnim siromašnim hrvatskim obiteljima i bolesnoj djeci, evo još neke od priča koje su vas uveseljavale kroz 2017. godinu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se aktiviraju naši znanstvenici - čuda mogu napraviti. Ono što su otkrili i napravili znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva je apsolutna svjetska senzacija i RTL Direkt ju ima čast prvi objaviti. Svi ste čuli, a dobar dio vas od njega i pati, za išijas. Naši znanstvenici su još prije nekoliko godina otkrili lijek Osteogrow koji pomaže u regenaraciji i zacijeljivanju kostiju. I to je prvi lijek koji je otkriven i razvijen u neovisnoj Hrvatskoj, drugi nakon Summmeda koji su otkrili hrvatski znanstvenici i prvi lijek u medicinskoj povijesti svijeta koji je razvijen mimo farmaceutske industrije. I sad je ista ekipa s Medicinskog fakulteta otkrila da njihov Osteogrow u operativnom uklanjanju išijasa može zamijeniti umetanje metalnih šipki i vijaka koji smanjuju pritisak na živce. Ovu senzaciju prepoznala je i Europska komisija za znanost pa uskoro počinju klinička istraživanja na oko 200 pacijenata u Beču, Linzu, Grazu i Varaždinu. Potvrdi li lijek svoju uspješnost kreće njegova komercijalna upotreba.

(Foto: Facebook)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://kaportal.rtl.hr/portal/wp-content/uploads/2016/10/14580385_1227836140622801_841999882_n.jpg

U poplavi 'crnih' vijesti o krađama, provalama, razbojništvima i prijevarama uvijek nas ugodno iznenadi poneka o dobrim djelima, a ono što je napravio Karlovčanin Josip Lokner gotovo da je i za rubriku 'vjerovali ili ne'. On je, naime, na Facebook stranici oglasio da je na bankomatu u Karlovcu pronašao novac, i to veću količinu. Kako je napisao, netko je vjerojatno zaboravio novce jer nije našao karticu ili izvod – ispis. Sačekao je neko vrijeme, da se odmah ne javljaju oni koji bi na prijevaru dobili taj novac i tako je na kraju i došao do pravog vlasnika koji je izgubio novac.

Image
Foto: ezadar
Image
Foto: ezadar

(Foto: eZadar)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarski župan Božidar Longin u lipnju je primio učenike osnovnih i srednjih škola te Glazbene škole Blagoje Bersa koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta ili sudjelovali na državnim natjecanjima u kojima nema rangiranja. Riječi pohvale i potpore tada je uputio mentorima, koji su svojom pronicljivošću stručnjaka i pedagoga, otkrili mlade talente te ih s velikom požrtvovnošću i razumijevanjem potaknuli da svoj talent oplemene marljivošću i upornošću. Kako ne bi sve proteklo samo u revijalnom tonu, pobrinuo se jedan od nagrađenih učenika koji je na primanje u Dom županije stigao u majici s porukom "Illusion of democracy" iliti "Iluzija demokracije", čime je pokazao svoje mišljenje i snažnu poruku o stanju demokracije u Zadru i Hrvatskoj.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

(Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da mladi u Hrvatskoj još uvijek imaju svoj 'mozak' kojim su sposobni kritički razmišljati te da im lijepe manire nisu samo nepoznanica pokazao je i jedan mladić koji je oduševio Zagrepčanku u ZET-ovu tramvaju. Od vozača tramvaja željela je kupiti voznu kartu od 4 kn s nešto većom novčanicom, a on joj je nije mogao prodati jer nije imao vratiti 'kusur'. Iznenada joj se s leđa pojavio mladi dečko koji je rekao vozaču: 'Dozvolite da ja za gospođu kupim kartu'. "Naravno da isto nisam dozvolila, zahvalila se i rekla: Hvala na ponudi, ali ne mogu je prihvatiti, mogu Vam biti mama. Ja bih jedino Vama mogla kupiti kartu!", napisala je Zagrepčanka. Mladić joj je odgovorio ovako: "Priznajem, mogli bi mi biti majka, ali upravo mi je to još veći razlog da budem gospodin prema Vama!". Nije pristala na ponudu, ali je ostala osupnuta takvim mladim bićem i poželjela da njena kćer dobije takvog dečka. "Na izlasku iz tramvaja okrene se prema meni i kaže: Želim Vam lijep dan, doviđenja! Kako bi bilo lijepo da poznajem njegovu majku i kažem joj kakvog je sina odgojila", napisala je oduševljena žena.

Za kraj ovogodišnje liste smo ostavili božićnu priču iz Vrbnika o obitelji koja ruši sve hrvatske stereotipe - o životu na otoku, o mnogobrojnim obiteljima i o Hrvatskoj koja izumire. Jednostavni su i iskreni te protuteža svakodnevnoj hrvatskoj neimaštini, sivilu i problemima. U Vrbniku na otoku Krku živi obitelj Toljanić - mama Katarina i tata Franjo, a s njim i njihovo najveće bogatstvo - 11 djece. Najstarija kći ima 20, a najmlađa 3 godine. Oni  su uspješni i sretni, a sada čekaju 12. dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa željom da u novoj, 2018. godini bude više ovakvih lijepih priča iz Lijepe naše, opraštamo se od vas u staroj godini. Živjeli!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo