Ali poštujte upute! / Nije sve tako crno i nije sve ograničeno: Ovo su stvari koje SMIJETE raditi unatoč koronavirusu

Image
Foto: pixsell / shutterstock / AP

Fizička aktivnost je poželjna, nećete se zaraziti ako poštujete distancu

10.4.2020.
10:44
pixsell / shutterstock / AP
VOYO logo

Iako je mnogo onih koji unatoč preporukama #ostanidoma zbog koronavirusa moraju na posao, mnogo je i onih koji su na prisilnim godišnjima ili rade od kuće.

Važno je napomenuti kako naputak #ostanidoma koji sprječava širenje virusa, ne znači da nos ne smijete pomoliti izvan svoja četiri zida. Naravno, pod uvjetom da niste zaraženi i držite se strogo propisanih pravila: ne grupirati se, držati razmak od dva metra, a odjeću i obuću po dolasku kući odložiti na sigurno i ne dirati ih 24 sata s obzirom da se virus može prenijeti i kontaktom. Dapače, stručnjaci preporučuju i odlazak u prirodu, koliko možete, uz strogo poštivanje pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne zaboravite, stručnjaci ponavljaju da ne morate nositi maske na otvorenom, u šetnji, osim ako imate respiratorne probleme.

Osim toga, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, brojne stvari možete raditi i u svoja četiri zida. Već smo pisali o tome koliko bi neugodnija ova svjetska karantena bila da se dogodila prije svega 15 godina, prije pametnih telefona, streaming platformi, 4G mreža, Zooma, Facebooka i ostalih tehnoloških čuda. Pa krenimo od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprobajte nove recepte

Brojni od vas sigurno su se puno puta zapitali što će kuhati. Mnogi su možda već i pronašli neki recept koji im se činio zanimljivim i kreativnim, a nisu ga imali vremena isprobati. Sada je idealno vrijeme! Skuhajte nešto novo. Ispecite kolač koji dosad niste. Uključite i djecu. Bit će im zanimljivo. Na društvenim mrežama su pokrenute brojne grupe u kojima se izmjenjuju kulinarska iskustva, ali i brojni poznati šefovi kuhinja na svojim stranicama ili YouTube kanalima dijele svoje ideje, znanje i iskustvo.

Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

Naučite strani jezik

Zašto ne?! Na taj ćete način održati svoje moždane vijuge u funkciji. Brojne škole stranih jezika omogućile su online tečajeve nakon kojih ćete dobiti odgovarajući certifikat o završenom stupnju učenja jezika. Tu su i brojne stranice putem kojih možete naučiti jezik potpuno besplatno kao što je, primjerice, loecsen koja nudi učenje čak četerdesetjednog svjetskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: tehnografija.net
Image
Foto: tehnografija.net

Pogledajte serije i filmove koje niste stigli

Brojne su platforme na kojima možete pogledati seriju ili film koje niste ranije stigli, a jedna od njih je i naš RTLPlay. U moru crnih vijesti i zabrana kojima smo okruženi u posljednje vrijeme, pronađite nešto što će vas opustiti.

Image
Foto: Thinkstockphotos
Image
Foto: Thinkstockphotos

Napokon pročitajte onu knjigu za koju nikako niste mogli pronaći vremena

Ako već nemate knjigu kod kuće u fizičkom smislu, čitajte knjigu on line. Posjetite e-knjižnicu i birajte djelo koje će vam zaokupiti pažnju. To je ujedno i odlična vježba za koncentraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixabay.com
Image
Foto: www.pixabay.com

kategorije knjiga

Posjetite kazalište! Virtualno

Priznajte, kada ste posljednji put bili u kazalištu? Sada to možete učiniti putem interneta. Na YouTube kanalima gledajte predstave, balet, mjuzikle... S djecom pogledajte i sadržaj koji je njima namijenjen.

Image
Foto: Promo
Image
Foto: Promo

Više se posvetite hobiju ili pronađite novi

I na tom polju je internet beskrajan rasadnik ideja. Na YouTube-u postoje brojni kanali i video tutorijali koji će vam pokazati od prvog do zadnjeg koraka kako samostalno izraditi neki proizvod. Možda će vas privući slikanje, možda glazba, a možda neki od tih hobija kasnije pretvorite u vlastiti posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Javite se rodbini koju dugo niste čuli

Putem raznoraznih kanala u današnje vrijeme se možete besplatno čuti, pa i vidjeti, s rodbinom koja je udaljena od vas. Javite im se, pitajte kako su, a sigurno i njih zanima kako ste vi i kakva je situacija u našoj državi ako žive izvan nje. Doznajte informacije iz prve ruke kako ova krizna situacija djeluje na stanovnike drugih država.

Image
Foto: techleader.co.za
Image
Foto: techleader.co.za

Igrajte društvene igre

Vrijeme je da izvadite onaj "Monopoly" ili "Čovječe ne ljuti se" koji već duže vremena skupljaju prašinu. Klinci će zasigurno biti presretni što napokon možete svi zajedno provesti vrijeme i zabaviti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.rtl
Image
Foto: Vijesti.rtl

društvene igre, igra

Vježbajte i ostanite fit

Za održavanje kondicije vam može pomoći i "običan ples. Pustite stvar koju volite i zaplešite. Dajte si oduška. Imate pravo na to. Osim toga, možete i vježbati. Tu će vam opet pomoći raznorazni kanali i društvene mreže putem kojih možete vježbati s profesionalcima. Posjetite RTLPlay i vježbajte s našim trenerima.

Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

Napravite "generalku u kući ili stanu

Kućanski poslovi ne moraju uvijek biti "kazna" i posao u koji ste uložili trud "a to nitko ne primjećuje". Ovo je možda pravo vrijeme da i djeca, ako već nisu, počnu sudjelovati u tim poslovima. Organizirajte se, napravite popis poslova i raspodijelite po članovima obitelji. Pustite glazbu koju volite i prionite na posao. Sve će biti lakše uz glazbu i brže kada se svi uključite u aktivnosti nakon kojih će vaš životni prostor blistati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

Pokosite travu, sredite vrt, pozabavite se cvijećem...

Dani su sve ljepši i sunčaniji. Proljeće je. Sunce vas mami van i ako imate vrt ili travnjak, pravi ste sretnik. Uredite svoju okućnicu, terasu ili balkon i uživajte na suncu u svom privatnom otvorenom prostoru. Možete se početi i baviti uzgojem povrća, pa spojiti ugodno s korisnim.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
Foto: www.pixabay.com

vrt u travnju

Trčite, vozite bicikl...

"Imate svakodnevno situacije, mladi ljudi, djeca se boje izaći na zrak zato jer se boje da ne budu zaraženi. Ljudi zbog fizičke aktivnosti, biciklizma ili trčanja budu stigmatizirani, na njih se viče. Zato jer nisu dane jasne preporuke što se smije. Fizička aktivnost, ako poštujete distancu, je poželjna, nemate se šansu zaraziti", rekao je psiholog i pedagog Boris Jokić, gostujući u RTL Direktu. To je nekoliko puta ponovio i ministar Vili Beroš tijekom redovitih konferencija za medije. Dakle, smijete vježbati i biti u prirodi, ali uz obavezno poštivanje mjera, odnosno uputa za fizičko distanciranje. Policija intervenira kada se na malom prostoru okupi previše ljudi, jer tada nema mogućnosti biti na sigurnoj udaljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Prošećite psa

Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je također da smijete izaći iz stana ili kuće, ali da se ne udaljavate previše. Stoga slobodno prošećite psa na uzici, a ujedno se i vi razgibajte. Po povratku svom ljubimcu dobro operite šapice i na sigurno odložite odjeću u kojoj ste bili.

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Popijte kavu s prijateljicom ili prijateljem u parku

Držite propisani razmak i neće biti problema. Skuhajte kavu i neka svaka od vas ponese svoju. Sjednite dovoljno udaljeni i ispričajte se s prijateljicom na svježem zraku. Važno je napomenuti, kada god se vratite kući obuću ostavite ispred stana, a odjeću odmah skinite i također ne dirajte 24 sata s obzirom da se sumnja da se virus može prenijeti i kontaktom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kakva ljepota u srcu Zagreba: Bajkoviti park oživio pod toplim zrakama sunca

Vozite se i autu, a može i bez maske

Maska vam nije potrebna ako niste u rizičnoj skupini, odnosno ako nemate respiratornih problema. Ako ste sami u autu, maska vam također ne treba. Unutar područja prebivališta se možete slobodno voziti bilo da idete u kupovinu, vodite ljubimca veterinaru, ili kod zubara.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Važno je ponoviti pravila i upute kojih se svi moramo pridržavati:

Image
Foto: HZJZ
Image
Foto: HZJZ
Image
Foto: HZJZ
Image
Foto: HZJZ
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo