'nikad nikom kičmu privit nije htio' / 'Nije želio da kraj njegovog groba budu farizeji koji mu nisu htjeli pomoći': generali o Praljkovim oporučnim željama

Haški tribunal pokrenuo je neovisnu istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka. U istragu su uključeni i hrvatski patolozi. U javnost je istodobno procurila i oporučna želja generala da mu se tijelo kremira i to u prisutnosti samo najbliže obitelji

1.12.2017.
18:41
VOYO logo

Suborci se opraštaju od generala Slobodana Praljka. U knjigu sućuti upisao se i viceadmiral Ante Urlić koji je Praljka poznavao još od prije Domovinskog rata.

"Napisao sam nešto što sam iz srca osjetio: Cili život svoj je bio, nikad nikom kičmu privit nije htio, takvi je naš dobri general bio", poručio je Ante Urlić, viceadmiral HRM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generali smatraju kako je Praljak zaslužio sahranu uz vojne počasti. No, to nije bila njegova želja.

General Slobodan Praljak je prije dvije godine u svojoj oporuci izrazio želju da se njegovi posmrtni ostaci kremiraju upravo ovdje u zagrebačkom krematoriju. Nije želio obilježen grob nego da se njegov pepeo raspe po Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je svojevrsna poruka, tvrde generali.

"Nije želio da ga dočekaju i da budu farizeji kraj njega oni koji mu nisu htjeli ni pomoći", kazao je Marinko Krešić, umirovljeni general HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praljkova želja će se, po svemu sudeći, poštovati.

"Aktivnosti koje se sad vode vezano uz obdukciju i istragu. Nakon toga ćemo izvijestiti javnost u dogovoru s obitelji", poručio je Tomislav Medved, ministar hrvatskih branitelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato će Hrvatski generalski zbor, nakon tihe sahrane, organizirati komemoraciju za koju će od Grada Zagreba tražiti dvoranu Vatroslav Lisinski.

"Pozvat ćemo sve političare i predsjednicu Republike i obitelj", rekao je Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to će biti moguće tek kad završi obdukcija i nizozemske vlasti dozvole povratak Praljkovog tijela u Hrvatsku. A haški sud je danas objavio kako pokreće paralelnu istragu o samoubojstvu u sudnici.

"Ta istraga će početi idućeg tjedna i imat će za cilj da dostavi izvještaj o svom radu prije završetka rada suda", izjavio je Nenad Golčevski, glasnogovornik Haškog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A odgovornost suda će tražiti i hrvatska Vlada.

"Vlada je intenzivno sa pravnim stručnjacima u analizi stanja i zasigurno postoje i određeni pravni mehanizmi koje će pokrenuti", dodao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga sućuti bit će otvorena u prostorijama generalskog zbora svakog dana do povratka tijela generala Pranjka.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo