Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
alarm za uzbunu

Nikad manje rođenih beba, nije pomogao ni nogometni 'baby boom': 'Moramo se osvijestiti...'

Broj rođenih prošle je godine pao na najnižu razinu dosad. Rođeno je gotovo tisuću djece manje

Lada Marinović/ 4.2.2020. u 22:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nikad se u Hrvatskoj nije rodilo manje beba nego 2019 godine, izračunao je prije zavoda za statistiku portal gradonacelnik hr. I to iako smo lani imali mali baby boom, za koji su zaslužni Luka Modrić i opća sreća i pozitiva koji su Hrvatskom vladali samo i jedino tog ljeta gospodnjeg 2018. A sada se čini da su nas Luka Modrić i ekipa zapravo samo spasili od još gore demografske katastrofe.

Broj rođenih prošle je godine pao na najnižu razinu dosad. Rođeno je gotovo tisuću djece manje. 

Čak ni nogometno prvenstvo 2018. i uspjeh Hrvatske nije pomoglo razbiti negativni trend. Jer kad se slavi, rade se i bebe pa iako je u proljeće 2019., devet mjeseci kasnije, zabilježen baby boom - rođeno je 33% beba više nego prethodne, ukupna godišnja brojka ipak nije završila u pozitivi. 

Sinj je prošao najgore

"Unatoč prvenstvu mi nismo imali znatan broj novorođenih u odnosu na ostale mjesece, a možemo samo nagađati da prvenstva nije bilo da bi brojka novorođenih bila još manja", jasno će demograf Nenad Pokos

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To pokazuju i brojke: Prošle je godine prema podacima iz rodilišta, rođeno 36 tisuća, 90 djece - 900 manje nego 2018. Službeni rezultati DZS-a koji izlaze na ljeto, mogli bi pokazati i da je brojka prešla tisuću. 

Pa smo tako u 2018. izgubili 40 razreda prvašića, a čak 12 područnih osnovnih škola je ugašeno. Sinj je prošao najgore, prošle je godine rođeno 40% djece manje, dok Šibenik bilježi porast od 9,3%.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

"Mislim da je dobro zato što je ovo mali grad, mala sredina, a opet sve je na dohvat ruke. I mislim da je zgodno roditeljima jer imaju tu bake i djedove koji mogu uskočiti i pričuvati dijete", ističe Ivana Čular Crnogorac iz Šibenika. 

Šibenski Odjel za ginekologiju i porodništvo prošle je godine obavio 638 poroda. 55 više nego pretpošle. A u 2020. rast se nastavlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ono što veseli dodatno je da smo sad u siječnju, dakle ove godine 2020. imamo 30 poroda više nego lani u siječnju", naglašava voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo OB Šibenik . 

Unatoč pozitivnom Šibeniku, ostatak Hrvatske ne može se pohvaliti dobrim brojkama. Uzroka je više - uz iseljavanje, tu su i slabe pronatalitetne politike kojima se još niti jedna Vlada nije ozbiljno pozabavila. Ne pomaže ni činjenica da su hrvatski građani na dnu po platežnoj moći u Europi. 

Stara nacija

A da smo stara nacija već znamo, ali najnovija istraživanja demografa pokazuju da bi Hrvatska za 11 godina mogla imati milijun staraca više i 500 tisuća djece manje!  Odnosno, broj starih porast će za 213 tisuća, a broj djece smanjit će se za 150 tisuća. 

"Mi se moramo osvijestiti i shvatiti da jedno dijete, odnosno 1,4 djeteta po ženi koja se rađaju u Hrvatskoj posljednjih 10 godina, neće moći uzdržavati stanovništvo u staračkoj dobi. Što će tek biti s tim mladima koji se danas rađaju kad budu radno aktivni, znači 2041. ili 51. bolje nam je uopće ne zamisliti", kaže demograf Pokos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I dok svi pričaju o pronatalitetnim mjerama koje očito ne daju rezultate, možda bi se trebali usmjeriti još više na gradnju staračkih domova.  

Lada Marinović/ 4.2.2020. u 22:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opoziv proizvoda

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele. Prijeti mu uništenje 150.000 kokoši. On tvrdi da mu podmeću

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba