školovanje privode kraju / Nikad veći interes žena za plave uniforme! Tena: 'Cijela obitelj je u tome, probala sam i svidjelo mi se'

Posljednja generacija upravo završava školovanje i priprema se za prvi posao u plavoj uniformi

10.7.2019.
17:53
VOYO logo

Uslijed priprema za ulazak u Schnengenski režim, uz nabavku nove opreme, MUP već nekoliko godina pojačano školuje policajce kojih u Hrvatskoj također manjka.

Posljednja generacija upravo završava školovanje i priprema se za prvi posao u plavoj uniformi. Među njima je rekordan broj žena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza njih je deset mjeseci učenja i obuke. Upornost je Tenu smjestila među 30 najboljih polaznika policijske škole, a na upis ju je ponukao brat policajac.

"Nekako je cijela obitelj bila u tome, zanimalo me je li to doista ono što je u mojoj glavi prijavila sam se, odlučila sam pokušati, svidjelo mi se, pronašla sam se u tome i onda sam ostala", rekla je za RTL Danas Tena Bader, polaznica Policijske škole Josip Jović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S oružjem u ruci jednako su vješti i djevojke i dečki. Gotovo svima je upravo rukovanje oružjem najzanimljiviji dio obuke.  

"Obuka s oružjem, mislio sam da nikad neću moći napraviti neke stvari koje sam gledao na TV-u, internetu, međutim ispostavilo se da je obuka ovdje stvarno dobra", govori Luka Ledinšak, također polaznik Policijske škole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A privukla je i do sada najveći broj djevojaka. U Hrvatskoj je trenutačno više od 19.800 policijskih službenika, među kojim je gotovo 3.700 žena ili 18,6 posto. U 14. naraštaju obuke za policajce je 743 polaznika, od toga 244 žene, odnosno 32,84%. 

"Promjenila sam se jako u svakom smislu, uozbiljili smo se svi, neka disciplina, drugačiji smo i fizički i psihički", kaže polaznica Marija Rogan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi kadeti upravo se traže, čeka ih godina obuke, 14 nastavnih predmeta, ali i stalno treniranje i uvježbavanje.

"Naša je želja primiti opet 750 polaznika, napravili smo prvi krug testiranja, idemo idući tjedan u drugi, očekujemo još jedan ili možda dva kruga tesiranja", govori Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trendovi se, čini se, nastavlju, jer i na testiranja za 15. naraštaj stiže mnogo žena.

Jedna od onih koje završavaju je i Nela. Prošle je godine sa svojim psom zauzela prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske u radu školovanih pasa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se definitivno vidim jednog dana u policiji u radu s psima, to je bila im prekretnica i odluka da dođem u policiju, vukla me ta potreba za radom sa službenim psima", kaže.

Sve što su naučili, kao pripravnici radit će diljem Hrvatske, a raspored tek očekuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo