Nimalo lijepi prozori / Katastrofa koja se prostire od istoka do zapada Zagreba: 'Gdje god je kontejner, okolo je smeće'

Boce, kartonske kutije i vrećice sa smećem leže razbacene po jednoj od glavnih prometnica, slika je to i koja se danima viđa u gotovo svim zagrebačkim kvartovima.

10.4.2018.
22:48
VOYO logo

Kontejneri pretrpani smećem, po koje danima nitko ne dolazi, sve se češće mogu vidjeti ulicama grada Zagreba. Slika je to i koja se danima viđa i u zagrebačkom kvartu Špansko.

Građani Zagreba su ogorčeni. "Pogledajte koliko smeća ima. Cijeli Zagreb je pun smeća. Gdje god je kontejner, okolo je smeće. To smrdi, to vjetar raznaša. To je katastrofa.", rekao je Miro, stanovnik Španskog koji je nezadovoljan odvozom smeća u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katastrofa se krije gotovo iza svakog ugla. Prizori smeća razbacanog oko prepunih kontejnera nisu novost niti za stanovnike Središća u Novom Zagrebu. Boce, kartonske kutije i vrećice sa smećem leže razbacene po jednoj od glavnih prometnica. 

Smeće se u većini naselja odvozi dva puta tjedno, no to je očito nedovoljno. "To već danima ovdje stoji. Radimo tu ovu školu i nekih dobrih mjesec i pol to ovako stoji. Užas!", rekao je Miroslav iz Španskog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obišli smo zagrebačku Trešnjevku ali i Savicu kako bi istražili kakva je situacija sa smećem u tim dijelovima grada. Rezultat je bio isti. Velik broj kontejnera za razvrstavanje otpada u koje ne stane više ni jedan papirić.

"Baš nekidan ja nisam imao gdje ostaviti smeće pa sam ostavio ispred neke kuće. Onda su mi izasli stanari. Baš neugodno iskustvo. Potom sam morao to voziti okolo nakolo dok nisam našao prazan spremnik", ispričao je Darko Remškar, stanovnik zagrebačkog kvarta Savica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova susjeda Radmila kaže kako ju takva situacija jako ljuti. "Treba staviti više kontejnera, ljudi bi rado reciklirali ali ne mogu", rekla je.

Fotografije smeća građani su najprije počeli objavljivati na facebook stranici "I to je Zagreb". Od plastike, stakla, papira, tkanine, drva, sve na istom mjestu - na ulici. Uskoro je postalo jasno da su kontejneri prepuni od Dubrave do Jankomira.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probleme sa smećem koje smo zatekli na terenu odlučili smo direktno prijaviti gradonačelniku Bandiću. On je svjestan problema i kaže da ima propusta u Čistoći ali rješenje je već spremno. Nedavno je smijenio direktoricu Čistoće i obećao promjene.

"Neću reći da ima opstrukcija, ali da ima neodgovornosti - ima. Od sljedećeg tjedna će to biti prošlost. Od petka će za to biti zadužena nova ekipa s novim direktorom i imam povjerenje da ćemo to napraviti", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  Građanima ne preostaje ništa drugo nego pričekati do sljedećeg petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo