MILAN BANDIĆ GOST DIREKTA / 'Nisam bolestan za mandatima, ukoliko se ne bude poštivalo ono za što se zalažemo, idemo u opoziciju'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da se većina u parlamentu neće moći sastaviti bez mandata njegove Koalicije rada i solidarnosti

20.10.2015.
23:00
VOYO logo

Politička kampanja postaje izuzetno žestoka. Bit će neizvjesno, a prema našoj anketi presudan će biti svaki mandat pa i mandati koje će eventualno dobiti lista zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je bio gost večerašnjeg RTL Direkta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da i vi, poput nekih HDZ-ovaca, imate protiv sebe istrage koje vas terete za milijunske malverzacije, kako vi komentirate izjavu Zorana Milanovića o kriminalcima na listama?

Ne bih ja to komentirao. Mogu reći - što vas ne ubije, to vas ojača. Svoju nevinost ću dokazati na sudu, kao što sam i dokazao i optužnicu da sam pomogao udruzi Željke Markić za preferencijalno glasanje. Ta optužnica je bila deplasirano podignuta, ali ja opravdavam, jer predsjednici stranaka kojima politički uhljebi vire ispod skuta su učinili svoje. To je politička optužnica koja je pala, tako će pasti i ostale. Inače, u Zagrebu je gradonačelnik Bandić 16 godina u prvoj funkciji odgovornosti i vlada nulta stopa tolerancije prema kriminalu svih vrsta uključujući i gradonačelnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li spremni svoje mandate udružiti s mandatima SDP-a ukoliko budu trebali za formiranje vlasti?

Što se tiče gradonačelnika Bandića koji je tri puta izabran u Sabor - ja nisam bolestan za mandatima ni za funkcijama. Ukoliko se ne bude poštivalo ono za što se Koalicija rada i solidarnosti zalaže, mi smo spremni ići u opoziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali jeste li spremni ići sa SDP-om? 

Spremni smo ići sa svima onima koji podupiru program Koalicije rada i solidarnosti. Jedini moj partner, istinski partner posljednih 16 godina, su u Zagrebu građani grada Zagreba i u Hrvatskoj građani Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate da se zadnje četiri godine nikada kao gradonačelnik grada Zagreba niste niti na jednom protokolu ili događaju sreli sa predsjednikom Vlade?

To bi trebali pitati premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vi to izbjegavate? 

Za dogovor trebaju dvojica, a za ne dogovor samo jedan. Ja sam inicirao, sa ministrima se nalazio, zadnjih mjesec dana sve češće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko mandata očekujete, naša anketa vam daje zasad samo jedan? 

Ja poštujem ankete, ali još više vjerujem u 8.11. kad će biti generalna anketa. Dovoljno mandata da možemo slobodno već danas reći da se većina u parlamentu neće moći sastaviti bez mandata koalicije Rada i solidarnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je ključna točka vašeg programa koji nudite biračima? Nešto od čega nećete nikako odustati, u bilo kojoj kombinaciji? 

Rad, struka, kompetencija, zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro, to su široke fraze...

Ne, to je sve ono čega u Hrvatskoj nema. U Hrvatskoj 300.000 ljudi ne radi, 30.000 ih radi i ne prima plaću. Nema zajedništva, lideri se ponašaju kao ovnovi na brvnu, kao buntovni tinejdžeri. Hrvatskoj treba zajedništvo, treba joj vratiti ponos. Treba cijeniti rad, struku i zajedništvo, solidarnost i odgovornost. Mi smo jedina koalicija koja je danas predstavila koaliciju, program, ljude i rokove.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je po vama najveći problem hrvatskog gospodarstva?

Zaposlenost, odnosno nezaposlenost. A naših pet ključnih ciljeva je povećanje proizvodnje, povećanje zaposlenosti, povećanje plaća i mirovina, smanjenje uvoza i smanjenje vanjskog duga.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ste učinili u Zagrebu po tom pitanju? Mnogi kažu da, što se tiče javnog duga, gradski proračun je u istom problemu kao i državni.

Ne znam gdje ste vi to čitali, ali ja vam mogu reći pet stvari koje Hrvatska nema. Stopa nezaposlenosti u Zagrebu je 7 i po posto, u Hrvatskoj 19 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koju ste vi to investiciju doveli u Zagreb? 

Molim? Najveće investicije koje smo mogli dovesti do sada i razvijali Zagreb. Dopustite da nabrojim još četiri stvari. U Zagrebu djeca imaju besplatne udžbenike, majke za prvo, drugo i treće dijete dobivaju 1800, 3600 i 9000 kuna do navršene šeste godine života. Kreditni rejting Zagrebačkog Holdinga je najbolji u Hrvatskoj. I u Zagrebu svi penzioneri koji imaju manje od 3200 kuna voze besplatno. Djela govore više od riječi. Europski Zagreb za europsku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u Zagrebu je najveći prirez, to morate priznati.

Zagreb je glavni grad Hrvatske. Točno je, vi ste u pravu, ali svi su imali i najveći prirez. 30 posto je najveći mogući prirez, mi imamo 18 posto. I prije mene su gradonačelnici imali to pa nisu napravili ovo o čemu govorim. Mi nijednu socijalnu mjeru nismo dirali u vrijeme teške ekonomske krize. Mi smo od Zagreba napravili europsku metropolu. Socijalno najodgovorniju i najosjetljiviju u Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što mislite napraviti s Dinamom? Govorilo se puno o privatizaciji u kojoj bi grad sudjelovao. Je li to onda privatizacija? 

Ja sam peti počasni predsjednik Dinama, to mi je čast. Prije mene je to bio predsjednik Tuđman. I kao Dinamovac, imam hajdučko srce i Dinamovu dušu. Dinamo je moja preokupacija samo u slučaju da zaštitim gradsku imovinu i da stavim u funkciju taj stadion. Bit ćemo dioničari u tom klubu samo onoliko koliko stadion vrijedi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjeglička kriza trese Hrvatsku, kako vi gledate na nju? Mislite li da se tu vlada dobro postavila?

Državnički gledam na nju jer 16 godina radim drugu izvršnu funkciju ove zemlje. Treba biti solidaran i humanitaran, ali prije svega treba voditi računa o nacionalnim interesima RH. Treba graditi prijatelje u okruženju, a prema prema ljudima biti humanitaran i solidaran. U svakom slučaju, treba voditi računa o nacionalnim interesima, treba biti državnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo