zvao je i zbog drugih tvrtki / 'Nisam prekoračio ovlasti ako sam zvao Poreznu da pitam što se događa'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako nije prekoračio ovlasti kada je zvao Poreznu upravu zbog tvrtke osječkog poduzetnika Željka Biloša

24.6.2015.
11:51
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu kako je Poreznu upravu, kao resorni ministar, zvao i zbog Borova, Imunološkog zavoda i drugih tvrtki, a ne samo zbog tvrtke osječkog poduzetnika Željka Biloša, ustvrdivši da tu nema prekoračenja ovlasti jer nitko od nikoga nikada nije tražio da se učini nešto protuzakonito.

Image
bili su posrednici /

U aferi 'Poreznica' upetljani i Biljana Borzan, Ivan Vrdoljak i Mate Radeljić?

Image
bili su posrednici /

U aferi 'Poreznica' upetljani i Biljana Borzan, Ivan Vrdoljak i Mate Radeljić?

"Kao što kažem, zvao sam zbog Borova, prošli tjedan Imunološki je bio u pitanju. Zovemo zbog TLM-ova, raznih brodogradilišta, to je jedan normalan proces. Zvao sam da pitam za stanje, što se događa tamo, možemo li to spasiti", rekao je Vrdoljak uoči sjednice Vlade upitan je li je zvao Poreznu upravu zbog tvrtke OLT Željka Biloša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa sjetite se samo pozajmica od 10 milijuna kuna koje smo dali iz HEP-a Borovu za porezni dug koji je tada bio zato što nije bilo moguće zaustaviti ovrhu Porezne uprave. Pa smo onda dali pozajmicu koja je kasnije vraćena i sve je u redu. To je jedan proces kao i svaki drugi koji se događa", kazao je Vrdoljak.

Na pitanje ne misli li da je prekoračio ovlasti odgovorio je "ne, ne mislim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer ministar gospodarstva niti bilo koji dužnosnik ili predsjednik vlade ne može prekoračiti svoje ovlasti ako zove i pita što se događa. Moramo imati čistu sliku. Nema tu prekoračenja ovlasti, jer nitko od nikoga nije nikada tražio da se učini nešto kontra zakona, nego da se odluči što se može napraviti. I ako je moguće izaći u susret da se spase radna mjesta. Ako nije moguće, tražimo druge načine", rekao je Vrdoljak te dodao kako je primjer Borova upravo takav primjer.

"Sjetite se Varteksa, svih sličnih slučajeva. Sada smo rješavali mnoge predstečajne nagodbe gdje se razmišljalo na koji način će Porezna uprava sukladno svojim zakonskim ovlastima izaći u susret da se spase radna mjesta", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit šalje li se time poruka ne plaćajte porez spasiti ćemo radna mjesta, odgovorio je kako nitko ne smije pomisliti da ne plaća porez. "To nitko nikada ne smije pomisliti da ne plaća porez. Mora se platiti porez", poručio je Vrdoljak.

Mediji oko podizanja optužnice protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec u slučaju poreznog duga osječkog OLT-a spominju i da su oko odgode porezne ovrhe nad tom tvrtkom intervenirali i ministar Vrdoljak, zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Biljana Borzan i Mate Radeljić, sada savjetnik Predsjednice Republike koji je 2012. radio kao direktor Osječke TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Arsen Bauk uoči sjednice Vlade je izjavio kako na aferu koja se 'isprepliče' i oko njegove stranačke kolegice Biljane Borzan gleda kao promatrač.

"Gledam kao promatrač. Pojavljuju se u medijima napisi o njenoj ulozi u ovom slučaju. I ono koliko sam uspio shvatiti, radi se o postupanju u vjeri ili namjeri da bi se sačuvala radna mjesta. Očito da je to mislilo i odvjetništvo kada je nije obuhvatilo u optužnici", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li mu sporno što je Radeljić sada na poziciji savjetnika predsjednice za unutarnju politiku, Bauk je rekao kako "ne zna je li predsjednica prilikom imenovanja imala ta saznanja".

"Sada, ukoliko smatra da je postupanje te vrste neka zapreka da obnaša takvu dužnost to je njena odluka. Činjenica je da ni Radeljić nije obuhvaćen optužnicom, a i ovi koji su obuhvaćeni tek se treba dokazati krivnja", rekao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo