Juretić se šali na svoj račun / 'Nisam radila za zemaljsku nagradu nego za nebesku. Ali, zato sam se dobro udala!'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Nismo se rodili kao ministri, a mozda ni da budemo ministri. Ali smo se rodili da budemo ljudi', poručila je Juretić na FB-u

28.6.2016.
16:05
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Tehnička ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić je, iako kako kaže, nema vremena za Facebook, odlučila napisati par zanimljivih detalja na toj društvenoj mreži kako bi novinarima Nacionala odgovorila na njihova pitanja o sukobu interesa.

Njen vam status prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije pozdrav svima koji ce procitati ovaj post. Nisam cesto na faceu pa ne stignem pratiti sto se zbiva u ovom dijelu virtualnog svijeta. No, sada sam se odlucila napisati ovaj post jer se nadam da ce tekst ostati onakav kakav sam napisala, nitko ga nece rezati niti preoblikovati. Nemam vremena za twiter, instagram, blog ili slicno. Makar, ako vise ne budem ministrica, jer to neki vec predvidjaju i prizeljkuju, mozda postanem bolgerica. Bome, mislim da bih imala o cemu pisati....

No, salu na stranu, na ovaj tekst me potakla cinjenica da se sve cesce mora naci krimen svima koji su na javnoj sceni, pa i meni. I, ako ga nemas, mora ti ga se smisliti. Sada je popularan sukob interesa , pa se trenutno pokusava ispitati da li sam ja kao ministrica u sukobu interesa jer imam potpisan ugovor sa Zajednicom Susret. Naravno, neka "dobra dusa" iz kuce je taj ugovor proslijedila "zaintersiranoj javnosti" , vjerojatno ne razmisljajuci da se na koncu sve sazna i da se za to dobiva otkaz. 
Ne zamaram se zluradim namjerama ali se, kao gradjanin ove zemlje, brinem dokle je ljudska zloca i zloba spremna ici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme kada svi moramo biti ujedinjeni, kako bismo konacno ovu zemlju, u ljubav prema kojoj se kunemo, postavili na cvrste noge, mi jedni drugima jame kopamo. Pa nas je jedva cetiri miliona. Deseta zemlja na svijetu smo po starenju. A medjusobno se "razapinjemo".

Stari ljudi bi rekli :"Bog ti da, vrag ti ne da."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitamo se da li je svijetom ovladao vrag i, ponekad imamo dojam da jest. To i jest njegova igra, ovjerujemo da smo gotovi, da nam nema izlaza, da nam nema spasa. No, zlo nece pobijediti nad dobrim, ali pitanje je koliko ce biti onih koji su povjerovali.
E, sad, sto ovo sve ima veze s ispitivanjem mojeg potencijalnog sukoba interesa...? Sto jedna ministrica sekularne zemlje "drzi propovijed" koju trebaju drzati svecenici s oltara? Zar to nije diskriminacija? Itd.itd.

Ovo pisem sama sebi, odnosno, razmisljam sama sa sobom. A Bogu hvala, danas zivimo u vrijeme demokracije i slobode izrazavanja, pa mnogi si daju za pravo da druge klevecu, prosudjuju, osudjuju po velom svega toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ovo razmisljam samo kao Bernardica koja je tim imenom postala clanom jedne zajednice u kojoj ce biti, ako Bog da, do smrti i s tim imenom umrijeti. Sve ostalo je prolazno. Nismo se rodili kao ministri, a mozda ni da budemo ministri. Ali smo se rodili da budemo ljudi. Da covjek covjeku bude brat, prijatelj.... A ne vuk!!!

Onima koje brine moj potencijalni sukob interesa: Zajednica Susret je udruga i o kojoj se, zahvaljujucigooglu koji sve zna, moze dosta toga pronaci na internetu. To je udruga koja je do 2000.imala svoja savjetovalista i 4 terapijske zajednice za ovisnike. 2000.udruga osniva ustanovu koja se zove Doma za odrasle osobe ovisne alkoholu drogama i drugim opojnim sredstvima ili, skracenog naziva DZO Zajednica Susret. Terapijske zajednice postaju ustanova a savjetovalista ostaju u udruzi.
Ja sam bila predsjednica udruge dok nisam postala ministrica, a tada sam dala ostavku na to mjesto i izabrana je druga predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraci period, prije nego sto sam postala ministrica, bila sam i ravnateljica ustanove i, kao ravnateljica potpisala anex ugovora s Mspm. Danom moga imenovanja, dala sam ostavku i na mjesto ravnateljice u upravno vijece ustanove imenovalo je novu osobu na tu duznost, s kojm sam ja kao ministrica, potpisala ugovor.

Ovo nije prvi put pokusaja raznih insinuacija bilo da su vezane uz mene ili Susret. No, svatko dobronamjeran ce se informirati na izvoru, a ne dezinformirati javnost. Jasno mi je da sam od pocetka mnogima bila trn u oku, ali znam da sam radila samo ono sto mi je Gospodin povjerio i, zahvaljujuci njemu spaseno je tisuce zivota i stoga sam ponosna. Nisam za to dobila ni vile ni stanove, ni aute ni brodove.... Za to nisam ni radila.Nisam radila za zemaljsku nagradu nego za nebesku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, zato sam se dobro udala. Salim se na svoj racun, ali ovo vec vidim kao naslov i, Bogu hvala!

Susret ima trenutno ugovor s ministarstvom za 102 mjesta, u tri objekta ali, na zalost, zbog promijenjene strukture ovisnika, terapijske zajednice nisu pune, pa ni u Susretu. Ministarstvo placa pi broju korisnika, a ne broju objekata, jer nije ugovoreno puno za prazno nego se fakturira za broj korisnika koji je u odredjenom mjesecu bio smjesten po rijesenju centra za socijalnu skrb. Cijena smjestaja je 3.870,kn. Prosjecno je faktura za nekih 60-65 korisnika, kako koji mjesec. No, o cijeni, broju i sl.moglo bi se puno raspravljati. To nekom drugom prilikom. Trenutno su otvorene samo dvije terapijske zajednice i to u Cisti Velikoj i Ivanovcu kod Okucana. Ako Bog da da bude vise korisnika, otvorit ce se i Paucje i Ciovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto, nadam se da se koji dragi prijatelji, na cije ce zidove ovo doci, nece ljutiti, a mozda informacija posluzi i kojoj "dobronamjernoj" dusici.

Neka dragi Bog svih blagoslovi, Majka Bozja cuva, a Duh Sv.prosvijetli razum!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo