prazno i tiho / Ništa od Zagreba na Savi: Doznajemo zašto je propao Bandićev projekt

Sava se trebala vratiti Zagrebu, a Zagrepčani Savi. Ipak, odužio se projekt turskih i španjolskih arhitekata

31.7.2018.
7:00
VOYO logo

Zagreb je jedan od rijetkih gradova na svijetu koji se nalazi na rijeci, a da se na toj istoj rijeci ne događa ništa. To se trebalo promijeniti ovog ljeta. Gradonačelnik nam je obećao kino, igralište, pozornicu, plažu i zabavu na Savi od 1. lipnja. Prvi kolovoza je pred vratima, a na Savi i dalje nema ničega.

Prazno je i tiho uz Savu u Zagrebu. Brojne europske metropole žive uz svoje rijeke. Kanio je i Zagreb. Tik uz rijeku trebali su prvog lipnja niknuti kina na otvorenom, dva bazena, tereni za nogomet, košarku i odbojku. Gotovo dva mjeseca nakon najavljenog datuma - ništa od toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sava se trebala vratiti Zagrebu, a Zagrepčani Savi. Ipak, odužio se projekt turskih i španjolskih arhitekata. "Nažalost, na proljetos provedeni natječaj za izradu privremenih montažnih objekata, nužnih za realizaciju projekta 'Aktivnosti na Savi', nitko se nije javio", objašnjava Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Još krajem travnja ove godine počelo je čišćenje nasipa, od Bundeka do Jaruna. Pod budnim okom gradonačelnika i svite mu.  

"Nadam se da ćemo ovo ljeto od srpnja do rujna uživati na obali Save", najavila je u travnju ove godine Sanja Jerković. Tada je izjavu dao i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li se vratiti noćni život na obalu Save? Ovo je početak toga. Zamislite Bandića da cijelu noć pušta Hulija s ovog mosta", kazao je tad.

Zagreb na obali Save, kažu, šezdesetih godina itekako je živio. Djetinjstva provedenog pokraj rijeke prisjetio se i ovaj 59-godišnji skijaš zimi, a kajakaš ljeti. "Radilo je gradsko kupalište, dok je bio tu splav s malim bazenčićem, činilo mi se da je bilo puno više ljudi na Savi. Tu kad naraste malo, ne možeš imati nikakvu aktivnost", kazao nam je kajakaš Damir Brusar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti dnevne niti noćne zabave. Na nasipu se najčešće trči. Ljetne vrućine lakše bi se podnosile uz aktivnosti na Savi. Iz grada kažu kako bi prostor zanemaren više od pola stoljeća trebao zaživjeti iduće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo