ODBAČENE KAZNENE PRIJAVE / Nitko nije kriv za pucanje nasipa, građani ogorčeni: 'Imam 36.000 eura štete, a oni meni daju 23 kune'

DORH kaže da nitko nije kriv za pucanje nasipa u Rajevu Selu.

31.12.2018.
7:00
VOYO logo

Nakon što je  Državno odvjetništvo odbacilo kaznene prijave koje su im podnesene zbog puknuća nasipa rijeke Save kod Rajevog Sela - mještani poplavljenog područja su ogorčeni. Riječ je o gotovo 2,5 tisuća građana i tvrtki koje zbog ove odluke do odštete za sada neće doći.

DORH kaže da nitko nije kriv za pucanje nasipa u Rajevu Selu. Ivan Jurić se upravo tada našao prvi na udaru vodenog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi sam to vidio i čuo. Bio sam kod djece i sjeo da zapalim cigaru i odmorim. Vidio sam vodu 20 metara u zraku", kazao je Jurić.  Odštetu koju je dobio za uništeno poljoprivredno dobro, smatra smiješnom.

"Ma neka ide, eto vam bando! Što će ti pomoć to? Imam 36 tisuća eura štete, a oni meni daju 23 kune i 36 lipa", kazao je Jurić. Mještani županjske Posavine smatraju da netko ipak mora snositi odgovornost za pucanje nasipa koji je danas obnovljen i siguran. Mještani koji su dizali kaznene prijave govore da iako su svjesni velike prirodne nepogode, godinama su plaćali naknade kako bi nasip bio čvrst i štitio ih od eventualne poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je nasip namjerno dignut"

DORH-ovo obrazloženje ni u susjednoj Gunji se ne smatra pravednim, jer njime su odbijene kaznene prijave za čak 2467 osoba.

"Razočarana sam. Nakon toliko godina i uplata za slivne vode i održavanje i sve što smo uplaćivali", kazala je Svjetlana Palijan iz Gunje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočaranje je još veće jer uplatnice i dalje stižu.

"Prije nekoliko dana sam ponovno dobila uplatnicu za slivne vode. Kako uopće imaju obraza da nam pošalju te uplatnice za slivne vode", kaže Palijan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega u Cvelferiji se uvukla i sumnja.

"Da li nitko nije kriv ili nitko neće preuzeti krivicu na sebe? Ja mislim da je nasip namjerno dignut", kaže Mustafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi država trebala vratit novac jer mislim da je nasip namjerno miniran da ne nastrada Županja, nego bolje da nastradaju sela okolo", smatra Dario.  

No, u poplavama nisu stradale samo kuće, zemljišta i životinje. Izgubljena su i dva života. Ivan je svjedočio stravičnim scenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držao se za željeznu ogradu. Točno vidim trza se jadan, nema gdje. Kad sam ja okrenu glavu da vidim ide li neki čamac, njega više nema", kazao je Jurić.

Pa zaključuju, sa odštetama ili bez njih – ne ponovilo se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo