Dočekana s veseljem / Niži PDV za ugostitelje, a hoće li cijene ostati iste? 'Reforma stigla u zadnji čas, kao slamka spasa'

Smanjenje cijena može si priuštiti samo 20 posto ugostitelja. Za sada će, prema riječima šefa restorana, profitirati konobari i osoblje

2.1.2020.
20:15
VOYO logo

Od prvog dana ove godine u ugostiteljstvu novi porezi, i to niži. Svima koji se bave pripremom hrane i slastica PDV pada s 25 na 13 posto. Iako su većinom zadovoljni, ugostitelji kažu da ih muči još mnogo toga.

Na sve što se u restoranima, fast foodovima i slastičarnicama od danas reže, krčka i peče, obračunava se 12 posto manji PDV. No taj iznos gostima je vidjiv samo na dnu računa, jer cijene većinom ostaju iste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To sniženje prvenstveno znači da nam se oslobodio jedan dio sredstava koji ćemo moći isplatiti za bolje plaće radnicima, kojima ćemo moći uvesti bolje uvjete. Možda ostane nešto novca i za investiranje, a puno nas ima kojima će to značiti da počnemo poslovati u plusu", rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i vlasnik restorana Marin Medak.

Kaže, smanjenje cijena može si priuštiti samo 20 posto ugostitelja. Za sada će, prema riječima šefa, profitirati oni - konobari i osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na taj PDV koji je ubijao ugostitelje, tj. poslodavce, mi nismo imali pomaka za veće plaće radi tog tzv. velikog poreza jer je država jako puno uzimala", rekao je konobar Krunoslav Talan

Ovo je samo kap u moru olakšanja

I u jednoj slastičarnici novogodišnju poreznu reformu dočekali su s veseljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer je došla u zadnji čas i bila je zaista slamka spasa s obzirom na to da smo u ove zadnje godine kada je povećanje poreza bilo na 25 posto, što nas je dotuklo, gdje smo prije toga se obvezali na investicije i kredite ne očekujući da ćemo imati veći PDV", rekla je vlasnica slastičarnice Žakline Troskot.

No ovo je samo kap u moru olakšanja poslovanja. Ugostitelji žele ovakav porez i na kavu, pivo i vino, a najviše od svega - manje doprinose na plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne planiramo, iskreno, smanjiti cijenu iz ovog razloga što sam vam rekla. Smatramo da naši djelatnici zaslužuju veće plaće", rekla je Troskot. 

Dio gostiju to podržava, ali dio ne 

"Radnicima plaće? Prvi put čujem. Da će radnicima zbog toga povećati plaće? Neće. - Nego što mislite? Trošit će na sebe", rekao je Mladen Malić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetsto milijuna kuna na godinu tako će ostati u blagajnama ugostitelja umjesto da odu u državnu blagajnu. A da se uhodaju u novi sustav, ni dana predaha im ne daju porezni inspektori. Kažu, vremena je bilo dovoljno.

"Inspektori su na terenu i kontroliraju račune i kontroliraju jesu li stope poreza na dodanu vrijednost pravilno iskazane. Isključivo se radi o pripremama i usluživanju jela i slastica, a nikako se ne odnosi na piće. Još bih napomenula da u ove djelatnosti nikako ne spadaju pekare", rekla je voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije Dalija Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ako netko stavi piće pod 13 posto ili slučajno nekome ostane 25 posto na sve i zakine sam sebe, može još platiti i kaznu od 2000 do čak pola milijuna kuna! Pa im tako i zbog jedne slastice ili ručka može ostati gorak okus u ustima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo