LAGODAN ŽIVOT NA BURZI / Njih nezaposlenost ne brine: stari saborski zastupnici će još godinu dana dobivati plaću od države!

Dosadašnji saborski zastupnici, koji na izborima nisu izborili novi mandat, ne moraju brinuti. Država će im 12 mjeseci isplaćivati plaću - šest mjeseci punu, pa šest mjeseci pola

27.11.2015.
21:12
VOYO logo

Već mjesec dana su bez posla - no stari saborski zastupnici koji nisu pronašli novi posao - nemaju brige - od države još godinu dana mogu dobivati plaću - šest mjeseci punu, pa šest mjeseci pola.

U Sabor pak 3. prosinca sjeda nova ekipa - 76 njih prvi put - ako ćemo uskoro ponovno na izbore - i oni imaju pravo još godinu dana primati plaću. Bivša zastupnica Jadranka Kosor kaže - suludo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nagomilavanje novih dužnosnika koji bi u slučaju raspisivanja izbora brzo bili bivši, a zapravo ne bi ništa radili, u smislu prava na plaću bilo bi sasvim nerazumno", smatra bivša premijerka.

Misli tako i novoizabrana zastupnica Gordana Rusak koju je zgrozila činjenica da takav propis uopće postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakve privilegije kreirane su za one kojima je politika jedino što imaju i što znaju raditi. To nije potrebno onima koji  su i izvan Sabora ostvarili zavidne karijere i imaju pristojna primanja. Dragi kolege, budući saborski zastupnici, krajnje je vrijeme da se pozabavimo sami sa sobom. Reforme moraju krenuti od našeg kućnog praga", kaže Rusak.

Jer - ovako bi država istovremeno mogla plaćati zastupnike tri različita saziva Sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da neće ih puno to korsititi. Nadamo se da će se vlada formirati i da ćemo ići u prave bitke", izjavljuje HDZ-ovka Ivana Maletić.

Iz Sabora odgovaraju - od prošlog saziva - samo je 28 zastupnika nastavilo primati plaću. A stručnjaci kažu: da se izbori ponove, ionako bi u Sabor išli isti ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to tako dramatično - i opet bi bili izabrani Božo Petrov, Tomislav Karamarko i Zoran Milanović i ljudi na njihovim listama. Ne vidim da će to biti veliki trošak, iako je situacija sa stajališta običnog građanina neobična. Ali, dok se propisi ne promijene, to je po zakonu", objašnjava Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Zakon bi drastično promijenila Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi su dobivali punu plaću, koja je ogromna za hrvatske prilike, iako nisu dolazili na sjednice. I oni koji žele voditi državu da nisu ništa radili - imaju to pravo. Ja bih i tu promijenila zakon", priznaje Kosor.

Dobivaju 15.000 kuna, a ne moraju ni dolaziti na posao. A onda za 15.000 mogu nastaviti ne raditi ništa. Besmisleno - no reforme na ovom polju, većina ni ne spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo