REAGIRALA I POLICIJA / Njonjo, Pajser, Lignja: U Hrvatskoj političari imaju nadimke, ali znaju li prihvatiti šalu na svoj račun?

Rijetki su svoj prihvatili kao prednost i to toliku da su svoj nadimak i službeno upisali u dokumente

21.9.2021.
8:00
VOYO logo

Već danima raspravlja se o nadimku šefa Sabora i reakciji policije na jedan telefonski poziv upućen Jandrokoviću u kojem je nazvan Njonjo, a to je shvaćeno kao prijetnja.

No, gotovo da ne postoji političar u Hrvatskoj koji nema nadimak. I uglavnom, većini se njihov - nimalo ne sviđa. Neki su zbog nazivanja političara nadimcima završavali i u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvatiti šalu na svoj račun. Lekcija je to koju većina političara nije svladala.
Nadimcima se vode i politički ratovi.

"To je gospodin kojeg cijela Hrvatska zove Njonjo", rekao je predsjednik Zoran Milanović jednom prilikom za Gordana Jandrokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One koje se vrijeđa često zaboravljaju da su i sami vrijeđali druge.

Pa meni je prvo žao što je Pipi otišao. Tako je lijepo počeo, opušteno pozivati zastupnike sa nadimcima. Što je? Pa ako je on za njega Šuki, onda je on za mene Pipi", rekao je Jandorković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su zbog nadimaka i privođeni uz pravdanje da su kršili javni red i mir. Kao ovaj gospodin na Korčuli koji je premijera Plenkovića usporedio s bivšim premijerom Sanaderom.

"Pozdravljam svoga Ćaću. Ćaća, živio!! Dobro nam doša.Da ja ćaću ne mogu pozdravit!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kazao za RTL /

Hvaranin koji je Jandrokovića nazvao Njonjo: 'Rekao mi je: Nabijem te na k***c, majmune!, i poklopio. Sutra me zvala policija'

Image
Kazao za RTL /

Hvaranin koji je Jandrokovića nazvao Njonjo: 'Rekao mi je: Nabijem te na k***c, majmune!, i poklopio. Sutra me zvala policija'

"Nadimci općenito nisu loša stvar pogotovo u nekakvom javnom prostoru. Primjerice, imamo Zokija, imamo Plenkija, imamo Kolindu koja je u jednom periodu postala Koli". rekao je Petar Tanta, komunikacijski stručnjak.

Oni koji se ljute nadimka se neće tako lako riješiti

No, vrijeđanje je, smatra ovaj komunikacijski stručnjak nešto drugo i to treba izbaciti iz javnog prostora. A za političare koji su dobili nadimak koji im se ne sviđa ima i savjet:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ili smisliti nekakav bolji nadimak ili jednostavno treba to uzeti i šaliti se s tim, pokazati da vam uopće nije problematično da vas netko zove na način kako vas zove i to će se ubrzo zaboraviti", dodao je tanta.

"Poznato je da mene pola države zove pajser", rekao je Krešo Beljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su u tome bili uspješni poput bivšeg predsjednika Josipovića koje na svom facebook profilu šalio s lignjama i kuhanim nogama. Bivšu predsjednicu jedno su vrijeme nazivali po najpoznatijoj lutki na svijetu.

"Znam da je postojao taj nadimak od nekih koji su, očito, osjećali se frustriranima pa su me onda iz frustracije prozvali Barbie, ali kažem da nije ni Barbie što je nekoć bila", rekla je jednom Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbi je nakon afere sa čokoladicama iz Srbije postala Čokolinda. Anemični je nadimak premijera Plenkovića. Tomislava Karamarka svojedobno su nazivali nadimkom Crni, a u njegovo vrijeme gospodina Jandrokovića nadimkom Pudlica. Nakon pada s patrije predsjednik Milanović dobio je nadimak Orao. Zagrebački gradonačelnik ima nadimak.

Za vrijeme dok je bila premijerka žene HDZ-a su sazvale pressicu na kojoj su tražile da se Jadranku Kosor ne zove Jacom nego, ako Jadrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne bih ja o nadimcima. Znate da imam puno teškoga posla", rekla je jednom Jadranka Kosor.

Svoj nadimak ne voli ni Milijan Brkić: "Svaki čovjek ima ime i prezime, a nadimke dozvolite da mogu govorit prijatelji, a ne, da ne govorimo o tome u javnosti, i zaista bi molio da me više nitko ne zove s tim nadimkom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki su svoj prihvatili kao prednost i to toliku da su svoj nadimak i službeno upisali u dokumente.

"Imam pozitivno iskustvo iz naših stranačkih izbora kad, tamo se može staviti, bez obzira Predrag Fred Matić , i jednostavno sam vidio da sam bio prepoznat i ušao sam preferencijskim glasovima u predsjedništvo stranke", rekao je Matić prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da stvari u našoj politici funkcioniraju kao u osnovnoj školi. Oni koji su svoj nadimak sa šalom prihvatili neće ih pratiti dugo. No, oni koji se ljute nadimka se neće tako lako riješiti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo