'TO JE POLITČKA PRIČA' / Nobilo za RTL o obrazloženju Malenice oko Mustača i Perkovića: 'Mišljenje ministra nije bitno'

26.5.2022.
18:58
VOYO logo

Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je nakon koalicijskog sastanka njegov prijedlog Uredu predsjednika da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova tajne službe, osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

Ministar pravosuđa u nekoliko je točaka obrazložio zbog čega misli da pomilovanje Mustača i Perkovića ne bi bila pametna odluka, a njegovu izjavu za RTL je komentirao Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo je kazao da ga nije iznenadilo mišljenje ministra jer je "HDZ od prvog dana zauzeo stav da se protivi pomilovanju".

"Međutim, ono što je bitno je da to mišljenje nije bitno. Naime, predsjednik Milanović ima izvršnu i izvornu ovlast prema Ustavu da donese bilo kakvu odluku o pomilovanju i da ga ne može ograničiti ničije mišljenje, pa ni mišljenje HDZ-ovog ministra pravosuđa. HDZ je taj zakon donio da ublaži jedinu ovlast koju predsjednik ima, a da ne dijeli ni s premijerom ni ministrom, pa su ubacili to mišljenje iako je ono ustavno pravno nepotrebno, čak i u suprotnosti s Ustavom", kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HDZ se osjetio ugroženim'

Komentirao je i tvrdnje ministra da bi čin pomilovanja izazvao teške podjele i rasprave u društvu.

Image
AKTUALNA PITANJA /

Malenica nakon sastanka parlamentarne većine: 'Odbio sam dati prijedlog za pomilovanje Perkovića i Mustača'

Image
AKTUALNA PITANJA /

Malenica nakon sastanka parlamentarne većine: 'Odbio sam dati prijedlog za pomilovanje Perkovića i Mustača'

"To je bila HDZ-ova aktivnost jer su se uplašili ne pomilovanja, nego činjenice da je nekoliko značajnih generala zatražilo pomilovanje za Josipa Perkovića i Mustača navodeći njihovu ulogu obrambenom ratu. To je politički problem gdje se HDZ osjetio ugroženim da je netko ušao u biračko tijelo za koje drže da ga HDZ pokriva. To je bio izraz njihove nervoze, zbog toga su išli u medijske bitke i to se vrlo brzo ugasilo. Takvi razlozi su nebitni. S druge strane primjećujem nesuvisle razloge, recimo kao društvena opasnost. Nema više službe državne sigurnosti, UDBE kako to vole reći, Jugoslavije, neprijateljske emigracije. Koja je to društvena opasnost od dvojice ljudi treće životne dobi?", kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se ne spominje bitna stvar, a to je doprinos Perkovića i Mustača Domovinskom ratu.

"To je politička priča jer HDZ stvara mit o tome da je HDZ stvorio Hrvatsku, obranio Hrvatsku i tu nema mjesta za branitelje koji nisu članovi HDZ-a, tu nema mjesta za generale tipa Stipetića, Tusa, za Josipa Perkovića i Mustača. Zato ministar ni jednom riječi nije rekao ono što je bit zahtjeva za pomilovanje, da se prizna ljudima njihovo učešće u ratu koje im nije bilo priznato u Njemačkoj", kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perković ga jutros nazvao

Kazao je i da ga je Perković nazvao ujutro te da je znao za stav ministra pravosuđa.

"To nas nije iznenadilo. Znali smo kakav je stav HDZ-a. Ono što je bitno, iz javnog prostora vidim da Milanović nije impresioniran stavom HDZ-a i da on obično ne smatra da ga obavezuju stavovi HDZ-a tako da sve ide svojim tokom", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da ne zna kada se može očekivati odluka o pomilovanju.

"Neki kontakt s ovim slučajem je prestao kad sam u Ministarstvu pravosuđa predao zahtjev za pomilovanjem. Sve dosad je radio ministar pravosuđa, a od sad će predsjednik, ja nemam tu kontakta", kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je, dakle, sada jedino i isključivo na predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo