KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Komentar Zorana Šprajca: Nakon godine dana pregovora isporučen nam je 'non-avion'

Potpuno je nejasno zašto su nam Amerikanci uopće trebali sugerirati da nabavimo spornu dozvolu prije konačne odluke

9.1.2019.
22:18
VOYO logo

I predsjednica Republike i predsjednik Vlade odlučno su demantirali da su ikad vidjeli bilo kakav američki dokument koji upozorava na probleme u nabavci izraelskih zrakoplova o čemu je ovih dana pisao Jutarnji list.  Prema pisanju Jutarnjeg takav dokument, tzv. non-paper je hrvatskom državnom vrhu poslan još u siječnju prošle godine.

"Doista mislim da se ovih dana podiglo previše prašine oko svega toga. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo znali da treba dobiti dozvolu za transfer od treće strane"

"Nikada nije bilo indicija da će postojati nekakvi problemi. Svi smo znali da treba dobiti dozvolu za transfer od treće strane, ali na to se obvezao Izrael da će je ishoditi", dodala je predsjednica. 

"Hoću jasno znati zbog čega nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebnu delegaciju u SAD, i posebnu u Izrael, sada 10-ak mjeseci kasnije je bilo dovedeno u pitanje", rekao je premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujemo da diplomacija SAD-a ima ikakav razlog da tvrdi da je Hrvatska upoznata od siječnja 2018. sa svim mogućim problemima oko te nabave, a da s druge strane naše vlasti to nisu primile na znanje", rekao je SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović.

Istina je negdje u sredini

Ali, istina je kao i obično negdje u sredini. Naime i portal za vojna pitanja Obris, tvrdi da postoji američki non-paper, donosi čak i detalje iz tog neslužbenog dokumenta američke vlade i čak precizira da je hrvatskom državnom vrhu dostavljen 17. siječnja 2018.  Ali Obris isto tako kaže da u tom non-paperu ne postoji nikakvo upozorenje ili zabrana isporuke izraelskih aviona Hrvatskoj. Tako da su, bar što se toga tiče, i premijer i predsjednica i ministar obrane danas i proteklih dana bili potpuno u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali taj non-paper vrlo jasno naznačuje kako bi Amerikanci htjeli da izgleda cijeli proces nabavke aviona i daje jasne preporuke što bi u tom procesu Hrvatska trebala napraviti, i kakve sve dozvole pribaviti prije donošenja konačne odluke. Naime, u tom trenutku, u siječnju 2018. u igri su bile čak tri verzije američkog F-16. Izraelci i Grci su nudili svoje polovne 16-ice, a Amerikanci potpuno novu i najmoderniju verziju istog aviona, koja je bila i najskuplja. 

I u tom dokumentu, non-paperu, američka Vlada vrlo jasno sugerira hrvatskoj strani da ključnu američku dozvolu za izvoz njihovih aviona u treće zemlje, tzv. TPT, Hrvatska treba osigurati prije donošenja konačne odluke. Dakle, prije donošenja konačne odluke Hrvatska je i od Izraela i od Grčke trebala tražiti da joj dostave tu američku dozvolu. Treba li uopće podsjećati da je Hrvatska napravila točno obrnuto i prvo donijela konačnu odluku i izabrala izraelske zrakoplove, a sad se, evo čudom čudimo, zašto Amerikanci Izraelu ne žele dati spomenutu dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Non-avion

Pri tome je potpuno nejasno zašto su nam Amerikanci uopće trebali sugerirati da nabavimo spornu dozvolu prije konačne odluke. To se u svakom drugom poslu podrazumijeva. To je kao da kupujete polovno vozilo bez prometne dozvole, ali vam diler na Jakuševcu kaže - riješit ćemo, nema frke.  I onda vi izgubite godinu dana dok on to riješi, a naravno da ako ne može riješiti odmah, neće riješiti nikad.

Inače, u doslovnom prijevodu non-paper znači "papir koji ne postoji". Pa će izgleda tako biti i s našim avionom. Non-avion.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo