DOLAZE STROŽE KONTROLE / Nova godina - nova pravila u bankama: Evo što će se dogoditi ako uplatite više od 75 tisuća kuna

S prvim danom nove godine nova pravila i u bankama. Sve uplate iznad 10 tisuća eura morat će biti prijavljene Uredu za sprječavanje pranja novca

20.9.2022.
7:20
VOYO logo

Držite li u rukama veliku svotu novca bolje ga je što prije odnijeti u banku jer s novim zakonom stižu strože kontrole. Svi iznosi iznad 10 tisuća eura bit će pod povećalom Ureda za sprječavanje pranja novca.

"Što su do sad čekali, neka se kontrolira tko ima novca i kako ga dobiva i na koji način ga troši", komentirao je Bore Krnić iz Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo s pretjerali s tim iznosom. Kakav je to iznos, ne čini mi se to toliko veliki novac da bi se morao kontrolirati na taj način", kazala je Ivanka Lipovac iz Zagreba.

I to se događa baš u trenucima kada je na računu umirovljenika iz Šibenika otkriveno pola milijarde kuna. Izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca već su javnom savjetovanje, a nakon toga će u hitnu saborsku proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prelazak na euro /

Hrvati se panično rješavaju keša! Donesete li u banku iznos veći od ovoga, automatski ste zaradili prijavu

Image
prelazak na euro /

Hrvati se panično rješavaju keša! Donesete li u banku iznos veći od ovoga, automatski ste zaradili prijavu

"U zakonodavnoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma zbog zamjene kune s eurom i s ciljem daljnjeg sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma", kazao je Ante Biluš, predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca.

Takav sustav postoji već više od 20 godina. Banke su u roku tri dana dužne sve sumnjivo prijaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koriste se softverska rješenja, a naravno postoje i odjeli koji na tome rade. Banke su dužne redovito provjeravati svoje klijente i njihove podatke u trenutku uspostavljanja odnosa, ali i periodično. Dužne su provjeravati i povezanost tog novca s nekim visoko rizičnim zemljama", kazao je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

I ne samo banke, iznose od 10 tisuća eura trebat će prijaviti i mjenjačnice, stambene štedionice, agenti za nekretnine, javni bilježnici te odvjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše prijava dolazi od banaka, koje na dan u prosjeku prijave više od 200 transakcija iznad 200 tisuća kuna. Takvih je u 2020. bilo više od 53 tisuće i 700 u vrijednosti 20 milijardi kuna.

No što ako netko odluči donijeti 10 tisuća eura u nekoliko navrata u manjim iznosima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banka i drugi obveznici su dužni provoditi prilikom praćenja klijenata određene indikatore. Ako se neki indikator pojavi, kao što je slučaj lomljenja transakcija na manje iznose, banka je dužna nama prijaviti da je u pitanju sumnjiva transakcija", kazao je Biluš.

Prema njihovim procjenama broj prijava će porasti za pet do šest puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo