Revolucionarna terapija / Nova metoda liječenja stigla u Hrvatsku! Prije 7 godina Nora Šitum po ovu je terapiju morala u Ameriku

U KBC-u Zagreb očekuju da će ovom metodom na godinu liječiti do 30 pacijenata

19.12.2019.
8:12
VOYO logo

Dobre vijesti za sve oboljele od akutne limfoblastične leukemije, te difuznog B velikostaničnog limfoma - revolucionarna terapija liječenja stigla je u Hrvatsku.

KBC Zagreb postao je prva i zasad jedina bolnica u ovom dijelu Europe u kojoj se provodi liječenje tom metodom, a prvog pacijenta očekuju početkom godine. Od akutne limfoblastične leukemije u Hrvatskoj na godinu oboli 30-ak djece. Sva ona sada imaju novu šansu za uspješno liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o personaliziranoj terapiji. Protiv zloćudne bolesti pacijent se bori vlastitim, genski modificiranim stanicama.

"Prvo moramo prikupiti stanice bolesnika, one se onda šalju u tvornicu gdje se pripremaju i u njih se ugradi receptor koji prepoznaje tumor i onda pacijentu damo njegove stanice s idejom da će one uništiti tumor", rekao je Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanice se prikupljaju u bolnici, a onda šalju u laboratorij u Americi. Proces pripreme terapije traje oko mjesec dana.

"Stanice se uzgajaju oko 12 do 14 dana, čeka se da postignu određeni broj koji ima terapijsku vrijednost. One se zamrzavaju u Americi i vraćaju nama na čuvanje dok pacijent ne bude spreman za terapiju", izjavila je Branka Golubić-Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 7 godina malena Nora Šitum po ovu je terapiju morala - u Ameriku. Želja da hrabra djevojčica ode na liječenje u SAD ujedinila je cijelu Hrvatsku. Nažalost, Nora nije uspjela pobijediti bolest.

"Sva Norina muka i sve što je prošla je dobilo neki smisao danas. Ovo je jako velika stvar. Nije tako dugo, 7 godina otkad je naša Nora otišla u Ameriku po ovu terapiju... Ona je prekasno došla i nije uspjela dočekati da primi natrag stanice. Danas mi to imamo u Hrvatskoj i to na teret HZZO-a", rekla je Norina mama Đana Atanasovska iz Zaklade "Nora Šitum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova terapija uvrštena je na listu HZZO-a. Koristit će se i za liječenje difuznog B-velikostaničnog limfoma, a u KBC-u Zagreb očekuju da će ovako na godinu liječiti do 30 pacijenata.

"Mi imamo nekoliko linija kemoterapije, mogućnost  transplantacije. Tek nakon što se sve dosadašnje linije obrane pokažu neučinkovite, onda pribjegavamo ovoj CAR T terapiji", kazao je Ernest Bilić, pročelnik za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje prvog pacijenta ovom terapijom očekuje se početkom iduće godine.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo