Zlouporaba ovlasti / Nova optužnica: Poznati hrvatski hotelijer oštetio poduzeće za 9,9 milijuna kuna

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

DORH je podigao novu optužnicu protiv hotelijera Vlade Leke zbog 'nestalih' 9,9 milijuna kuna

31.7.2018.
15:17
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je novu optužnicu protiv hotelijera Vlade Leke kojom ga terete da je zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenjem isprava oštetio poduzeće Detono građenje za oko 9,92 milijuna kuna ostvarivši pritom značajnu protupravnu imovinsku korist.

Kako se navodi u optužnici, Leku terete da je kao direktor Detono građenje d.o.o, a znajući za prezaduženost i blokadu žiro računa od 2008. do 2012. kad je bio otvoren stečaj te tvrtke s više od 4,5 milijuna kuna duga, umanjio imovinu tvrtke prebacujući poslovne udjele u drugim poduzećima na tvrtku Saxum Sesvete kojoj je također bio direktor i odgovorna osoba.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je poslovni udio u tvrtki Merum d.o.o., u vrijednosti 9,92 milijuna kuna prenio na Saxum Sesvete za naknadu koja se tebala definirati posebnim sporazumom, a pritom navodno znajući kako tvrtka Merum ima vrijedno zemljište u Zaprešiću koje su kasnije Plodine kupile za oko 27 milijuna kuna.

No, nakon te prodaje prebačeni novac nije bio vraćen na račun Detono građenje d.o.o te je, kako se navodi u optužnici, taj novac lažno prikazan u bilancama tvrtki, između ostaloga, i kao gubitak ulaganja u dionice, udjele i obveznice u iznosu od 7,74 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj je način unosom neosnovanog gubitka smanjio stečajnu mase Detono građenja čime je tvrtku oštetio za više od 9.9 milijuna kuna i to u korist Saxum Sesveta, gdje je Leko također bio direktor i odgovorna osoba.

Kako se navodi u optužnici Leko je kao kao odgovorna osoba grubo prekršio zakon i pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist. Osim toga, navode i da je Leko, postupajući s ciljem pribavljanja takve koristi, umanjio imovinu društva znajući za prezaduženost i nesposobnost za plaćanje, što je u očitoj suprotnosti s urednim gospodarenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznenu prijavu u ovom slučaju još je 2013. podnio stečajni upravitelj Detono građenja. Prva optužnica bila je podignuta 2016. ali ju je Općinski kazneni sud u Zagrebu vratio na doradu. Isto je bilo i s optužnicama podignutim tijekom 2017. i pretposljednjom podignutom u veljači ove godine.

Vlado Leko je nećak nedavno preminulog hotelijera Anđelka Leke, a kako se navodi u optužnici, taj hotelijer je i direktor Hotela International Zagreb zaposlen u Hotelsko ugostiteljskom poduzeću Zagreb. No, osim toga, u registru trgovačkog suda Vlado Leko navodi se i kao direktor, osnivač ili član nadzornog odbora još trinaest tvrtki među kojima su brojne bile registrirane za poslovanje nekretninama ili za  usluge i trgovinu, kao što je bio slučaj sa Detono građenjem – tvrtkom koja je nakon stečaja bila izbrisana iz sudskog registra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo