Sve manje beba / Nova pljuska demografskim mjerama: Broj rođenih u Hrvatskoj ponovno pada

Trend smanjenja broja rođenih u Hrvatskoj ne prestaje

2.1.2020.
20:20
VOYO logo

Iako se konačne brojke još čekaju, pokazatelji za prvih deset mjeseci 2019. nisu dobri: broj rođenih ponovno pada. Nakon dugogodišnjeg pada,  2018. zabilježen je porast broja rođenih i baš kad se pomislilo da će se stvari promijeniti stigla je nova pljuska demografskim mjerama.

Dječji plač u Hrvatskoj se prošle godine čuo rjeđe nego 2018., Dragana popravlja prosjek, maleni Karlo peto joj je dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ih imaš troje, kasnije je toliko zanimljivo da baš uživaš u djeci, nama je toliko slatko kad se zajedno igraju da smo poželjeli još", rekla je rodilja Dragana Gabrek.

U prvih deset mjeseci 2018. godine u Hrvatskoj je rođeno 30.978 djece, u istom periodu 2019. godine 30.183, dakle 795 mališana manje. Za demografa Krešimira Ivandu to nije iznenađjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosječan broj djece koje žena rodi je isti u zadnjih 20 godina i kreće se 1,4 do 1,6 po ženi, ali promijenilo se to da je puno manje  fertilnih žena koje žive u Hrvatskoj. Jedan od razloga je iseljavanje, ali i već akumulirani nizak fertilitet od prije 30-40 godina", izjavio je Ivanda.

Trend pada broja rođenih prati i rodilište zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh. No, od nedavno rodiljama pružaju luksuz porođaja u novouređenim apartmanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u zadnjih 10 godina imamo prosjek od oko 3.000 porođaja, ali se vidno smanji broj za nekoliko stotina. Nadam se da će otvaranje ove rađaone koja ima ne više boksove nego rađaonske apartmane s multifunkcijskim rađaonskim stolovima, tuševima, da bi se stvari mogle i poboljšati", rekao je Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Rodilje smatraju da im uz bolje uvjete na porođaju trebaju i bolji uvjeti za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ekonomski faktor tu u pitanju, mladim obiteljima je teško riješiti stambeno pitanje, a to jako utječe. Naravno, i sigurnost posla", izjavila je rodilja Gordana Bedeniković.

"Vjerojatno neki idu i za karijerama, pa čekaju neko vrijeme, ali svakako kao što kažu, više plaće vjerojatno bi dobro došle poticaju", kazala je rodilja Josipa Kuran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Vesna Bedeković najavljuje kako će uskoro završiti Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske, a ističe i napravljene demografske mjere.

"Zadnja od nizu demografskih mjera bila je izmjena Zakona o rodiljnim naknadama koje su u mandatu ove Vlade povećane u tri godine za gotovo 3.000 kuna, to je jedna od većih mjera", rekla je Bedeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veće naknade za rodilje svakako će dobro doći, no povećanje broja rođenih, uz manjak žena u dobi za rađanje, teže je postići.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo