NOVA PRAVILA POREZNE UPRAVE? / Ako želite olakšicu, dokažite da član obitelji u godinu dana nije primio više od 15.000 kuna?

Image
Foto: RTL

Krajnji rok za podnošenje prijava i obrazaca Poreznoj upravi istječe 28. veljače

18.2.2019.
11:44
RTL
VOYO logo

Za priznavanje olakšice za uzdržavane članove obitelji trebalo je dosad prikupljati mnogo papira - vjenčani list, potvrde o nezaposlenosti, rodni listovi ... 

''Sve sam to pripremio i odnio, a onda je ispalo da ne treba. S druge strane, tražili su od mene nešto što nikad nisu, da mi nezaposlena supruga potpiše izjavu da lani nije primila u zemlji i inozemstvu iznos koji bi premašio 15.000 kuna. Kad sam donio tu izjavu, onda su me pitali gdje mi je izjava za dijete, koju mi nisu spomenuli prvi put, pa sam im tako morao donijeti još jednu izjavu ...'', požalio se Slobodnoj Dalmaciji jedan građanin koji je tri puta posjetio splitski porezni ured da bi predao obrazac ZPP-DOH i iskoristio pravo na osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji po svojoj godišnjoj poreznoj prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su novinari na internetskim stranicama Porezne uprave bezuspješno pokušavali pronaći informaciju o izjavi za uzdržavane članove obitelji, pitali su poreznike zbog čega traže izjave za domaće isplate kad im se već nekoliko godina elektronički, poput fiskaliziranih računa, prijavljuju sve oporezive i neoporezive isplate građanima, svaka plaća, mirovina, honorar, božićnica, naknade nezaposlenima ...

Pitali su ih i o novostima za ovogodišnje prijave, očekivanom povratu, a iako su danima čekali nisu dočekali odgovor od Porezne uprave premda rok za podnošenje prijava i obrazaca istječe 28. veljače. To je posljednji dan do kojeg osobno, preporučeno poštom ili elektronički, prijavu trebaju predati oni koji je moraju pisati i dobrovoljci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisati je, podsjetimo, moraju građani koji su prošle godine zarađivali dohodak od samostalne djelatnosti, slobodnih zanimanja, obrtnici i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, pomorci u međunarodnoj plovidbi koji su rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada te oni za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o ostvarenom dohotku.

Tako oko 80.000 obveznika moraju pisati klasične godišnje porezne prijave. Posljednji dan veljače krajnji je rok i za dobrovoljce – građane koji žele koristiti olakšice za uzdržavane članove obitelji koji im nisu upisani na poreznim karticama ili ih žele podijeliti sa supružnikom.

Žele li povrat, ne moraju pisati kompletnu prijavu kao obrtnici, nego poseban obrazac zahtjeva za priznavanjem prava ZPP-DOH. Isto vrijedi za priznavanje dodatnih uzdržavanih članova, invalidnosti, boravka na potpomognutom području i području Vukovara, za nasljednike koji su obvezni predati godišnju poreznu prijavu u ime umrle osobe, za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu i dana darovanja.

Porezna uprava će do kraja lipnja dostaviti građanima privremeno porezno rješenje, na koje mogu prigovoriti do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana primanja prigovora, a 1. kolovoza počinje isplata povrata građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo