KORONAKRIZA / Nova runda pregovora: Nekoliko sindikata odbilo ponudu Vlade, Ribić misli da je to greška

Image
Foto: PIXSELL

Dok se čeka treći paket kriznih mjera za gospodarstvo pregovara se i sa sindikatima

27.5.2020.
10:24
PIXSELL
VOYO logo

Nastavljaju se pregovori između pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi.

Image
Kriza zbog koronavirusa /

Vlada bi rezala: Sindikati se ne žele odreći obećanih povišica, regresa, božićnica i jubilarnih nagrada

Image
Kriza zbog koronavirusa /

Vlada bi rezala: Sindikati se ne žele odreći obećanih povišica, regresa, božićnica i jubilarnih nagrada

Pregovori se održavaju kroz tri odvojena sastanka - s predstavnicima sindikata javnih službi; s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi. 

Preporod odbija prijedlog Vlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom protekla dva dana odnosno 25. i 26. svibnja provedeno je izjašnjavanje članstva u 389 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima organizirano djeluje Sindikat Preporod o prihvaćanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Prema dosad pristiglim podacima, priopćeno je iz tog sindikata, iz 313 škola 74.54 posto članstva odbilo je, a 25.09 prihvatilo prijedlog Vlade o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplati ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice (0.38 posto nevažećih listića). Od onih koji su pristupili izjašnjavanju 1270 članova izjasnio za prihvaćanje prijedloga Vlade, dok je 3673 članova ponudu Vlade odbilo. Sukladno rezultatu provedenog izjašnjavanja, predstavnik Preporoda će na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hoće li prijedlog Vlade biti prihvaćen znat ćemo danas nakon što saznamo rezultate izjašnjavanja i očitovanja tijela iz svih 11 reprezentativnih sindikata u javnim službama" kazao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Članovi sindikata zdravstva i socijalne skrbi odbijaju ponudu Vlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi izvijestili su da im se članstvo izjasnilo da će odbiti novu Vladinu ponudu, dok su iz sindikata obrazovanja i znanosti poručili da je riječ o privremenom odricanju, ali da će ponudu prihvatiti.

"Nakon konzultacija tijela Hrvatskog liječničkog sindikata, liječnici su jednoglasno odbili prijedlog Vlade. Obrazloženje je svima jasno", rekla je novinarima predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić uoči pregovora. Poručila je da je upravo radom zdravstvenih i socijalnih radnika omogućeno otvaranje turizma i gospodarstva, te da u takvim okolnostima nema razloga da pristanu na prijedlog Vlade. "Jedan od problema su neplaćeni prekovremenih sati koji traje sedam godina", podsjetila je Čulinović Ćaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su pitali je li riječ o tome da ne pristaju na novu ponudu dok im se ne riješe prethodna dugovanja, rekla je da to nije nužno. "Ne nužno, ali ne možemo slušati u javnosti da ministri i premijer govore o zahvalnosti liječnicima, i da razmišljaju o njihovoj nagradi zbog rada u krizi, a onda nam kraju ponude da pristanemo na nepovećanje osnovice dva puta ove godine", istaknula je.

Dimić: Politika plaća prema javnim službama je ponižavajuća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić rekla je da je u 72 posto podružnica vladin prijedlog odbijen s 87 posto. Odbijen je u čak 98 posto domova socijalne skrbi.

"Ovako visok stupanj odbijanja Vlade je odgovor na jednu ponižavajuću politiku plaća koju Vlada vodi prema javnim službama. Smatramo da je Vlada u ovoj situaciji vrlo nekorektna i nepoštena", smatra Dimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak ustvrdio je da je Vlada samo "deklarativno" hvalila zdravstvene radnike za vrijeme koronakrize, jer se sada prema njima ponaša "maćehinski". "Za neke djelatnosti u javnom sektoru ima novca, a za sustav zdravstva i socijalne skrbi nema. Ne možemo si to dozvoliti. Sindikat se jučer izjasnio da ne prihvaća ovakav prijedlog Vlade", naglasio je Topolnjak.

Radeka: Ponuda predstavlja odricanje, ali je za nas prihvatljiva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti Igor Radeka izvijestio je kako je središnje tijelo sindikata prihvatilo ponudu Vlade.

"Za nas je ponuda prihvatljiva. Načelno, ponuda nije dovoljno zadovoljavajuća jer predstavlja određena odricanja koja gledajući ukupna ulaganja u gospodarstvo su doista mala, ispod dva posto. S obzirom na to da neće biti trajnog oduzimanja prava, nego odgađanje, naša su tijela procijenila da je to u ovim okolnostima prihvatljivo", istaknuo je Radeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da imaju novelu u dodatku sporazuma, prema kojoj bi se isplata regresa provela na stari način, ukoliko do 1. srpnja ne bi funkcionirale cro-kartice. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako je greška sindikata zdravstva i socijalne skrbi odbijanje ponude Vlade. "To je greška. Očito neki čelnici imaju pogrešna razumijevanja okolnosti, a drugi nisu uspjeli ponudu iskomunicirati s članstvom", zaključio je Ribić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo