Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
borba za malog čovjeka

Nova seljačka buna u Stubici: Hrvatska stranka svih kajkavaca ima 20 tisuća članova

I nisu samo Zagorci - javljaju im se iz Dalmacije, Slavonije, Australije. Pod motom Kaj u srcu, kaj u duši planiraju ujediniti sve kajkavce

Petra Mlačić/ 30.1.2017. u 22:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok se već afirmirane stranke raslojavaju i preslaguju, jedna nova stranka u tišini raste. Iako o njoj još nismo puno čuli, trenutačno broji čak 20 tisuća članova. Oni su Hrvatska stranka svih kajkavaca, a iako se nalaze u kraju Matije Gupca, ne spremaju bunu, ali najavljuju proboj na političku scenu.

Gotovo je 500 godina prošlo od kako je Matija Gubec baš s ovog mjesta pokrenuo bunu. Stubica je neko vrijeme mirovala, međutim, očito je da na ovom tlu nešto postoji...

"Ovdje je sve počelo.. Ovdje je počela u našoj Hrvatskoj pravica. To je pravica za koju mi nastojimo kao Hrvatska stranka svih kajkavaca da je prenesemo", kaže Miljenko Hrenek, podpredsjednik HSSK-a.

Iako je 'pravica' i borba za 'malog čovjeka' već uklesana u ideje gotovo svih stranki, a registrirano ih je više od 300, Hrvatska stranka svih kajkavaca, tvrde, naučila je na tuđim greškama - politika moraju biti ljudi. Okupe se dvojica, pozovu obitelji, uključe prijatelja, susjeda, curu,.. i eto – već ih je više od 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi radimo u tišini već punih godinu dana, na društvenim mrežama skupljamo ljude da svaki tjedan imamo skupove... Već 5 mjeseci mi svaki vikend imamo osnivanje ogranaka", tvrdi Nedjeljko Babić, predsjednik HSSK-a.

I tako su, bez velikih najava, već stigli do 20 000 članova - što je polovina SDP-a. I nisu samo Zagorci - javljaju im se iz Dalmacije, Slavonije, Australije. Pod motom Kaj u srcu, kaj u duši planiraju ujediniti sve kajkavce.  

Upravo se čita

Njihov je cilj zapravo vrlo jednostavan, odavdje Iz Stubice su odlučili ući u svako selo.

"Da dozvolimo da po prvi puta u Hrvatskoj može mali čovjek odlučivati. Broj članova pokazuje da su ljudi prihvatili ovu ideju", kaže Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Organizacija im je, zapravo, prilično inovativna. Rasčlanjuju čak i mjesne odbore na razne ogranke, gotovo da svaka ulica u mjestima u koje su ušli – ima svoje predstavnike.

"Da oni sami odlučuju o svojoj sudbini, da oni sami odlučuju što im treba i na koji način to sprovesti", poručuje Hrenek.

Pravi im je cilj borba za očuvanje narječja, ali - ne samo njihovog. Kad utvrda u kajkavskim županijama bude dovoljno čvrsta, pokrenut će, najavljuju, pravu revoluciju. Hrvatsku stranku svih dalmatinaca, Hrvatsku stranku svih slavonaca i baranjaca i Hrvatsku stranku svih ličana.

Na kraju ćemo objediniti sve te stranke i nazvati je Hrvatska stranka svih kajkavaca, štokavaca i čakavaca", poručuje Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sebe, zapravo, vide kao predstavnike stanara. Kažu, stanare u zgradi ne moraš uvjeriti da im curi krov, oni to već znaju, ali im ga trebaš - popraviti. I tako, crijep po crijep, nadaju se, 300 000 članova i na parlamentarne izbore 2020.

Petra Mlačić/ 30.1.2017. u 22:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba