TANKA CRTA PREMA OVISNOSTI / Nova vrsta ovisnosti: Zanemaruju hobije, poslove, prijatelje, higijenu. Njihov cijeli svijet je Internet

Muškarci su najčešće ovisnici o video igrama dok su žene češće ovisne o društvenim mrežama

25.5.2019.
10:00
VOYO logo

Prije manje od godinu dana, ovisnost o videoigrama i službeno je proglašena bolešću, a bolest treba liječiti pa je prva dnevna bolnica koja se bavi tim poremećajem otvorena u sklopu psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu. U nju na grupne terapije dolaze muškarci i žene iz svih krajeva Hrvatske.

Čak i oni građani koji sami za sebe misle da su ovisni o internetu ili video igrama još uvijek, na sreću, ne znaju kako izgleda prava ovisnost. Pravi ovisnici zanemaruju hobije, poslove, prijatelje, higijenu. Njihov cijeli svijet je Internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinom su to mladi muškarci dobi između negdje 20 i 30 godina, puno rjeđe žene. Tanka je crta između hobija i ovisnosti, a to znaju i građani.

Muškarci su najčešće ovisnici o video igrama dok su žene češće ovisne o društvenim mrežama. Ovisnost o internetu često dolazi kao sekundaran problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Primjećujemo da su te osobe i nižeg samopouzdanja, samopoštovanja, da su te obitelji nerijetko razorene, da imaju neke druge poremećaje u podlozi'', kazala je psihijatrica Irena Rojnić Palavra.

Pacijenti dolaze dva dana u tjednu i ovdje su gotovo čitav dan. S njima radi tim stručnjaka terapeuta, psihijatara, psihologa , pedagoga, ali i radnih terapeuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pričamo i o pojmu o sebi, samopouzdanje, samopoštovanje, odnosi s drugima, postavljanje ciljeva, komunikacija'', kaže Rojnić Palavra.

Za sada su rezultati više nego dobri iako je ovo test ne samo za ovisnike, nego i terapeute diljem svijeta jer je riječ o najnovijoj ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo