Premijer vs Povjerenstvo / Novaković: 'Izjave premijera su neprimjerene, Povjerenstvo donosi odluke jer nam je to posao'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Povjerenstvo donosi odluke jer mu je to posao, poručila je Novaković.

14.10.2019.
14:08
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković dala je u ponedjeljak novinarima povodom učestalih izjava u medijima visokih državnih dužnosnika vezanih za rad Povjerenstva.

Novaković je rekla će Povjerenstvo, "bez obzira na izjave dužnosnika nastaviti svoj posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjedoci smo brojnih medijskih istupa najviših državnih dužnosnika, koji u svojim izjavama karakteriziraju rad Povjerenstva kao arbitra i kao politički instrumentaliziranog. Radi zaštite rada i integriteta ovoga tijela želimo naglasiti da ćemo unatoč prozivkama i dalje nastaviti raditi kao i dosada, sukladno praksi koja je već potvrđena od upravnih sudova i Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja naših godišnjih izvještaja", izjavila je Novaković novinarima.

Rekla je da ju je izvanredna press konferencija premijera Andreja Plenkovića u petak "poprilično iznenadila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što mogu reći da su te izjave bile neprimjerene. Na osobnoj razini ih neću komentirati. Što se tiče samog predmeta, ne bih raspravljala, postoji pravni lijek. Dužnosnik zna kako se protiv naših odluka može ići. Uostalom, mogao je doći na sjednicu i reći sve što je i rekao i na pressici", reka je Novaković dodavši da Povjerenstvo "donosi odluke jer mu je to posao".

Zbog stanja u Hrvatskoj i najave novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo se prije mjesec dana obratilo Skupini država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), a kontaktiralo je i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Danas će se sastati i s predstavnikom Europske komisije, najavila je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje da izrada novog zakona o sprečavanju sukoba interesa krene od početka kako bi i Povjerenstvo kroz radnu skupinu moglo sudjelovati u njegovoj izradi.

"Očekujemo da se osnuje nova radna skupina i krene od početka, da se ne ide s onim prijedlogom koji je bio u javnoj raspravi niti s onim za koji ne znamo kako izgleda", rekla je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je u petak na konferenciji za novinare apsurdnom nazvao odluku Povjerenstva koje je većinom glasova utvrdilo da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo