šefica povjerenstva / Novaković: 'Mikulićeva kartica je u proceduri. Ako se utvrdi nesklad, odmah ćemo reagirati'

Slučaj glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića i njegovo zatajenje imovine Povjerenstvo će tek češljati

30.10.2019.
19:00
VOYO logo

Davor Bernardić je u sukobu interesa jer je primio skupocjenu stipendiju, zaključilo je danas Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali nije odredilo sankcije 

Slučaj glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića i njegovo zatajenje imovine  Povjerenstvo će tek češljati. No, zanimljivo, za sada nitko ne propituje porijeklo imovine, a HDZ vješto izbjegava pitanje odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Mnogo će tu još biti posla za Natašu Novaković, predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu nije riječ o donaciji, Bernardić je sklopio ugovor o stipendiranju s privatnom poslovnom školom. Javnu dužnost je koristio za osobni probitak, on je tu stipendiju dobio kao političar. Ne radi se o daru, sklopljen je poslovni ugovor između njega i poslovne škole. On je po tom ugovoru imao određene obveze. Bit će upitna njegova objektivnost u svakoj drugoj odluci kada će se ticati privatnog obrazovnog sustava. Morat će paziti kad se bude radilo o temama obrazovanja i izuzeti se iz takvih situacija", poručila je Novaković gostujući u emisiji RTL Danas.

Što se tiče Andrije Mikulića, njegova imovinska kartica je u redovnoj provjeri. Prekontrolirat će se i upariti s podacima koji postoje u zemljišnim knjigama i Poreznoj upravi. Ako se utvrdi nesklad, Povjerenstvo će uputiti zaključak Mikuliću na koji se mora očitovati. Nakon toga će Povjerenstvo odlučivati o pokretanju postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaković kaže da se Povjerenstvo ne bavi podrijetlom imovine. 

''Imovinska kartica mora biti istinita i transparentna. To je u našoj nadležnosti", ističe Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje kako to da ljudi na najvišim državnim funkcijama ne ispunjavaju dobro karticu. Je li riječ o neznanju ili namjernom činu?

''To je teško reći. Kad god idemo u redovnu provjeru, utvrdimo još niz nepravilnosti. Ja o tome ne mogu suditi. Ne bih rekla da ju je teško ispuniti. Nije neznanje niti namjera, nego se to radi s vrlo malo pažnje, tek toliko da se ispuni ne uzimajući u obzir da su kartice javne i da svatko može provjeriti što u njima piše", kaže šefica Povjerenstva dodajući da se kazne kreću od 2000 do 40.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se slučajevi nepotpunih ili netočnih imovinskih kartica najprije pojave u medijima, a da se tek onda njima bavi Povjerenstvo. Novaković kaže da ih u uredu ima svega 17, a imovinskih kartica nekoliko tisuća.

"Mi ne možemo sve to kontrolirati niti idemo na teren da vidimo kakvo je stvarno stanje. Imovinske karticu su javno objavljene tako da ih svatko može kontrolirati i reagirati. Jedan dio kartica ide u redovnu provjeru, po nekom slučajnom uzorku pa na svašta naiđemo", pojašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Zakon o sukobu interesa, bivši ministar najavljivao je nakon EU izbora, ali Novaković kaže da bi se tek trebala sastati radna skupina. 

"On je bio predviđen za kraj 2020. godine. Očekujemo da sudjelujemo u izradi tog zakona", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana očekuje li smanjenje ovlasti s obzirom na poruke iz Vlade, Novaković kaže da očekuje baš suprotno.

U slučaju premijera Plenkovića, Povjerenstvo se konzultiralo i s međunarodnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Napisali smo sve što se događalo od ožujka do sada. Osvrnuli smo se i na premijerovu konferenciju za medije. Dobili smo odgovor iz GRECO-a da će to biti raspravljeno na plenarnoj sjednici u Hrvatskoj i da im javljamo svaki daljnji tijek događaja", kazala je Novaković dodajući da nije odustala od slučaja Helsinki koji je još na čekanju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo