pitanje sukoba interesa / Novaković o odluci Povjerenstva: 'U slučaju Karamarka niste imali kaznu pa su posljedice bile ogromne'

'Mi nismo kazneno tijelo nego smo tu da utvrdimo povrede', poručuje aktualna šefica Povjerenstva

4.12.2018.
22:35
VOYO logo

Odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa prema kojoj su Martina Dalić i ministar Zdravko Marić krivi zbog afere Hotmail očekivano je izazvala burne reakcije oporbe ali i vladajućih. Naime Povjerenstvo ih je proglasilo krivima ali im nije dokazalo nikakav sukob interesa pa zbog te krivice nisu ni kažnjeni. Aktualna šefica Povjerenstva Nataša Novaković u RTL Direktu je komentirala donesenu odluku.

"Većina velikih odluka Povjerenstva i u prošlom sazivu bila je da nije bilo kazne. Mi nismo kazneno tijelo nego smo tu da utvrdimo povrede. Recimo, u slučaju gospodina Tomislava Karamarka niste imali kaznu koje je Povjerenstvo izreklo pa su posljedice bile ogromne. Imamo propisano kada možemo, a kada ne možemo propisati kaznu", tvrdi Novaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako je Povjerenstvo u bivšem sastavu utvrdilo da u slučaju Marića nije bilo sukoba interesa. "Činjenica jest da je on direktno s pozicije u Agrokoru prešao u ministarsku fotelju. U tom trenu dešavalo se što se dešavalo s Agrokorom, sam je zatražio mišljenje i dobio ga je. U tom kontekstu je rekao da je prisustvovao sjednicama i da nije glasao.

To je bilo u redu Povjerenstvu. Mi smo prvu odluku donijeli na način da ministar financija nije sudjelovao na sastanku, tj. da je dao općenite informacije. Izašao je niz novih elemnata, obnovili smo postupak, ustanovili da je kontinuirano bio na sastancima ne samo s predstavnicima Agrokora nego i Borg skupinom. On više tada nije u pasivnoj ulozi", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne utvrđujemo je li netko  radio nešto pozitivno ili negativno'

Novaković smatra da ako je Marić kazao da će se izuzeti da je umjesto njega na sastancima trebao biti državni tajnik. "On se trebao ne smao oduzeti od donošenja odluka nego i iniciranja. Imenovanje osobe u radnu skupinu koja će rješavati pitanje Agrokora je aktivno sudjelovanje", tvrdi Novaković.

"S obzirom na povezanost s Agrokorom, to je vruća tema i naravno da je osoba koja je tamo radila do jučer a sada rješava tu temu pristrana", kazala je. Ističe kako Povjerenstvo nije tu da utvrđuje je li neka osoba radila nešto pozitivno ili negativno već da odluči je li Marić postupao u skladu onime što je rekao u javnosti da će se izuzeti na sastancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 8-9 mjeseci saznajemo na kojim je sastancima bio i koja je bila njegova uloga, a pitanje je znamo li sve", kazala je Novaković ustvrdivši da Povjerenstvo nema mogućnost ocjenjivati je li nečije djelovanje opravdano s obzirom na kontekst situacije.

Na konstantaciju da se po tom pitanju u slučaju Tomislava Karamarka ipak donijela drugačija odluka zbog konteksta, Novaković je kazala kako Povjerenstvo donosi odluke isključivo na temelju Zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo