predsjednica Povjerenstva / Novaković: 'Ponekad ni kazna, koliko god visoka bila, ne utječe na ponašanje dužnosnika'

'Kazne koje možemo izreći jesu do 40 tisuća kuna, no rijetke su one kazne koje jesu oko 30-40 tisuća kuna'

8.2.2019.
19:03
VOYO logo

Cijela plejada dužnosnika - od predsjednice Republike preko troje ministara, do zastupnika SDSS-a, pa i zagrebačkoga gradonačelnika našla se jutros među predmetima Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa. 

No jedini koji je kažnjen i to s trideset tisuća kuna je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koje mora platiti u deset rata. Kriv je, smatra Povjerenstvo jer je kao gradonačelnik bio u ovisničkom odnosu prema odvjetniku Marjanu Hanžekoviću, koji je pak 2014. za Bandićevu slobodu u aferi Agram platio 15 milijuna kuna jamčevine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća RTL-a Danas, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je odluku o kazni za Milana Bandića te odgovorila na pitanje radi li se o preslaboj poruci dužnosnicima koji prekrše zakon.

"Kazne koje možemo izreći jesu do 40 tisuća kuna, no kada gledate odluke Povjerenstva unatrag nekoliko godina rijetke su one kazne koje jesu oko 30-40 tisuća kuna. Više smo u donjem i srednjem dijelu kazne. Nije problem visina, nego prvenstveno naplata sankcija", tvrdi Novaković. "Ponekad ni kazna, koliko god visoka bila, ne utječe na ponašanje dužnosnika", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uloga Povjerenstva je da provjeri vjerodostojnost prijava'

U slučaju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je anonimno prijavljena da je, navodno ljetujući u vili i na jahti poduzetnika Hrvatka Šimunića 2017. primila nedopušteni dar, no kuverte s te viške adrese vraćale su im se neotvorene,  MUP nije mogao otkriti je li ona kao štićena osoba ondje tada boravila.

Iz Ureda predsjednice odgovorili su da Grabar-Kitarović nije bila gošća gospodina Hrvatka Šimunića u vili Silente na Visu niti je ljetovala na jahti navedenog gospodina u ljeto 2017. godine, a Novaković otkriva zašto tu informaciju nisu tražili izravno od predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne možemo raditi. Uloga Povjerenstva je da provjeri svaku prijavu je li vjerodostojna. Svatko bi mogao prijaviti svakoga za bilo što i morali bi postupati. Htjeli smo utvrditi je li u tom periodu bila na navedenoj lokaciji. Pitali smo osobu koja drži tu vilu tri puta, nije nam odgovorila, pitali smo i MUP obzirom da se radi o štićenoj osobi. 

Pitali smo ih prvi puti  rekli su nam da je to tajni podatak, pa smo pitali i drugi put, obzirom da se radi o nečemu što se desilo u prošlosti, pa nismo razumjeli gdje je sigurnosni problem. Međutim ponovno smo dobili isti odgovor. Dužnosnicu ne možemo pitati dok se ne pokrene postupak", objašnjava Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od lipnja prošle godine nemamo komunikaciju s Ministarstvom uprave'

Na pitanje kada će na red Povjerenstva doći slučaj Borg, Novaković otkriva kako su u slučaju te afere ostale dvije odluke. "To je meritum u predmetu Andreja Plenkovića i Bože Petrova. Jučer i danas smo poslali požurnice vezano za dokumentaciju koju želimo prikupiti od trgovačkog društva Agrokora. Kad to prikupimo predmet će biti spreman za sjednicu", kazala je Novaković.

Osvrnula se i na Zakon o sprječavanju sukoba interesa od kojega, iako je tako najavljivano, u ovoj godini neće biti ništa. "Povjerenstvo od lipnja prošle godine nema komunikaciju s Ministarstvom uprave i ministrom Kuščevićem. Mi čujemo je ono što je u medijima, a to je da je prije dva mjeseca bilo izjavljeno da će biti u lipnju ove godine gotov, ali danas sam čula da nije u planu pa niti znam gdje niti što je s tim", zaključila je Novaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo