AFERA KONZULTANTICA / Novaković: 'Ustavni sud nije ukinuo odluku Povjerenstva prema kojoj je Karamarko bio u sukobu interesa'

Ustavni sud nije osporavao činjenično stanje utvrđeno u odluci niti je ulazio u primjenu materijalnog prava

12.7.2019.
14:41
VOYO logo

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u petak da Ustavni sud nije poništio njihovu odluku iz lipnja 2016. prema kojoj je bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, već je ukinuo odluke upravnih sudova koje nisu dovoljno jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud nije osporavao činjenično stanje utvrđeno u odluci niti je ulazio u primjenu materijalnog prava, već je ukinuo odluke upravnih sudova, obrazloživši da ti sudovi nisu dovoljno jasno objasnili zašto se slažu s odlukom Povjerenstva, rekla je Novaković novinarima nakon što je Ustavni sud ranije u petak objavio odluku u slučaju Tomislava Karamarka.

Vezano za vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja, Novaković je rekla kako bi Ustavni sud, da je smatrao da je takvo postupanje Povjerenstva u suprotnosti s Ustavom, to i ustvrdio u svojoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud usvojio je Karamarkovu ustavnu tužbu i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "savjetnica" zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 15. lipnja 2016. je utvrdilo da je Kramarko bio u sukobu interesa jer je iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je otvoren nakon što se doznalo da je njegova supruga Ana Karamarko imala ugovor s tvrtkom Josipa Petrovića koji je zastupnik i savjetnik MOL-a, a s kojim je hrvatska država zbog Ine u dva postupka arbitraže.

Sukob interesa povjerenstvo je utvrdilo temeljem članka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji navodi da sukob interesa dužnosnika postoji ako je njegov privatni interes u suprotnosti s javnim, a posebice kada taj privatni interes može utjecati na nepristranost u obavljanju dužnosti. Povjerenstvo je zaključilo da je Karamarko povrijedio načela djelovanja dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je, obrazlažući usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, ustvrdio da je slučaj vraćen na ponovno odlučivanje jer Karamarko i njegovi odvjetnici od upravnih sudova nisu dobili odgovore na postavljena pitanja. 

Sudovi time, dodao je, nisu izvršili svoju ulogu nadzora nad zakonitosti akata upravnih tijela, u ovom slučaju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, čijom se odlukom Ustavni sud nije bavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo