ČEKA ODGOVOR / Nove komplikacije u slučaju Čavajda: HZZO joj ipak neće platiti zahvat u Sloveniji?

Image
Foto: RTL

HZZO još nije odgovorio na Čavajdin zahtjev da joj se odobri trošak prekida trudnoće u Sloveniji

18.5.2022.
8:09
RTL
VOYO logo

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kako sada stvari stoje, Mireli Čavajdi najvjerojatnije neće odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u inozemstvu.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, iako hrvatski liječnici odbijaju napraviti zakonom zajamčen zahvat, odbijaju to i izrijekom napisati. Bolnice su, doznaje Jutarnji, HZZO-u poslale dopise da je Čavajdi struka ponudila potrebni zahvat, a to je - inducirani porod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da Čavajda ne želi porod nego prekid trudnoće, to, rečeno jezikom HZZO-a, znači da je odbila zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj pa je krajnje dvojbeno ima li HZZO legalnu podlogu da joj odobri zahvat u Sloveniji.

Image
UTVRDILA INSPEKCIJA /

Čavajda u dvije zagrebačke bolnice nije dobila odgovarajuću zdravstvenu skrb

Image
UTVRDILA INSPEKCIJA /

Čavajda u dvije zagrebačke bolnice nije dobila odgovarajuću zdravstvenu skrb

HZZO još nije odgovorio na Čavajdin zahtjev da joj se odobri trošak prekida trudnoće u Sloveniji. Ako Čavajda medicinski zahvat prekida trudnoće obavi na svoju ruku u Sloveniji, ne može računati na refundaciju troškova koji iznose oko 5000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne komplikacije

Jutarnji doznaje i da je u ponedjeljak iz KB-a Sveti Duh stiglo mišljenje da, s obzirom na to da ne mogu obaviti traženi postupak, predlažu da, ako se ne može odraditi niti u drugim ustanovama u zemlji, pacijentica bude upućena u inozemstvo, odnosno traženu Ljubljanu. S druge strane, Petrova kao Referentni centar kao razlog odlaska u inozemstvo navodi feticid i porod.

Dramu oko Čavajde dodatno komplicira i neslužbena informacija da je u Petrovoj postojao liječnik koji joj je bio spreman pomoći, ali mu je naređeno da odustane od te ideje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HZZO-u, neslužbeno je rečeno Jutarnjem, imaju dojam da ih Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj zavlači jer nije poslala mišljenje iz kojeg bi nedvojbeno proizašlo da oni nisu u stanju obaviti prekid trudnoće jer nemaju stručnjaka. A samo s takvim nalazom HZZO može odobriti trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo