PRIJAVAMA NEMA KRAJA / Nove tri optužbe za seksualno uznemiravanje na Filozofskom: 'Čekamo dekana da donese odluku'

Povjerenstvo koje je zbog toga osnovano još u veljači, donijelo je svoje mišljenje za svih 13 slučajeva i predalo ih dekanu

22.4.2021.
21:00
VOYO logo

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu nove prijave za seksualno uznemiravanje. Povjerenstvo koje je zbog toga osnovano još u veljači, donijelo je svoje mišljenje za svih 13 slučajeva i predalo ih dekanu. 

Dok se čekaju njegove odluke, na Akademiji dramske umjetnosti još ispituju sve prijave. U Srbiji pak novi razvoj situacije u slučaju koji je pokrenuo lavinu u cijeloj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da prijavama za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje nema kraja - nove tri na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

"Obavili smo razgovore i sa prijavljenima i sa s prijaviteljicama te sa dodatnim osobama koje su bile važne za slučaj. Donijeli smo mišljenje, urudžbirali mišljenje dekanu i sad čekamo dekana da donese odluku", rekao je studentski pravobranitelj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Josip Majsec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13 prijava

S dosadašnjih 10, broj prijava sada je narastao na 13. I ove posljednje vezane su uz profesore koji su i prije optuženi. 

"Povjerenstvo je dalo svoja mišljenja. Ja sam od proteklog tjedna počeo s donošenjem odluka u skladu s mišljenjima Povjerenstva", rekao je v. d. dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporučili smo različite mjere, za svaki od slučajeva. Od razgovora i pisanih opomena pa do zahtijevanja uskrate ili mjesta vanjskog suradnika ili, zapravo, zahtjeva da se nešto više napravi što se tiče radnog mjesta dotičnog nastavnika", rekao je Majsec. 

"To je složen proces"

Povjerenstvo na Akademiji dramske umjetnosti, koje je dobilo čak 31 prijavu, još ispituje sve okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedan složen proces koji bi trebao rezultirati dokumentom, odnosno nekom vrstom zaključaka i preporuka tijekom ovog, odnosno idućeg tjedna. Ti dokumenti će sadržavati prijedloge određenih mjera prema kojima će Akademija moći ići prema tim nastavnicima", rekla je koordinatorica za podršku studentima Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Jasna Žmak.

Lavina krenula iz Srbije

Lavinu prijava u regiji, pa tako i u Hrvatskoj, pokrenulo je svjedočenje srpske glumice Milene Radulović koja je početkom godine optužila voditelja beogradske glumačke škole Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno zlostavljanje. Protiv njega je Više javno tužiteljstvo u Beogradu sada podignulo optužnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što će biti interesantno videti je prvo suđenje kada bude bilo zakazano obzirom da je to prvi trenutak kada će okrivljeni Aleksić prvi puta iznijeti svoju obranu", kazao je odvjetnik Milene Radulović, Jugoslav Tintor

On i Milena Radulović srest će se na sudu. U slučaju hrvatskih prijava - žrtve i njihovi zlostavljači srest će se vjerojatno jedino na hodnicima fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo