'Ponovit će se Đakovo' / Nove zlokobne prijetnje socijalnim radnicima: 'Ekscesi su sve češći i dramatičniji...'

Cijeli taj paket mjera zaštite socijalnih radnika, nadaju se u resornom ministarstvu, trebao bi spriječiti najcrnje scenarije

24.9.2019.
22:00
VOYO logo

U samo tri dana čak dva napada na socijalne radnike. Jedan u Rijeci, a drugi u Belom Manastiru. Policija je promptno reagirala na oba.

Broj prijetnji socijalnim radnicima iz dana u dan je sve veći. U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pripremaju pakete zaštitnih mjera već do kraja mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otići ću po kalašnjikov"

39-godišnjak je u petak ušetao u Centar za socijalnu skrb u Belom Manastiru i napao zaštitara i socijalnu radnicu. "Stranka je počela galamiti. Između ostalog rekla zaštitaru: otići ću po kalašnjikov i ponovit će se Đakovo!", ispričao je Đimi Fuštin, ravnatelj CZSS-a Beli Manastir.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnje je ravnatelj odmah prijavio policiji, a da su mogle biti kobne, govori i arsenal oružja koji je policija pronašla kod 39-godišnjaka. 

"Više komada vojnog oružja, protuoklopnu i minobacačku minu, više kilograma eksploziva TNT I PEP 500, dimne i ručne bombe, aluminijske detonatore, više komada raznog streljiva i dijelova za oružje", izvijestili su iz PU osječko-baranjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljivanje napada najvažniji korak u sprečavanju tragedija

Drugi je to napad na Centar za socijalnu skrb u posljednja tri dana, jer još je jedan zabilježen u Rijeci. Resorna ministrica kaže - prijavljivanje napada najvažniji je korak u sprečavanju tragedije kakva se dogodila u Đakovu.

"Porastao je broj prijava prijetnji i to smatram vrlo pozitivnim pomakom. Dakle, vi znadete da smo mi trenutno sada u tijeku, evo i finaliziramo sve aktivnosti, oko uvođenja fizičke i tehničke zaštite u Centre za socijalnu skrb i sve podružnice", kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detektore, pregled na ulazima i više zaštitara - svi bi centri trebali imati do kraja ovog mjeseca. Iako su za svoj posao educirani i spremni i na taj ružni dio - prijetnje i napade, socijalni radnici nove mjere zaštite jedva čekaju.

"Dogodi se koji puta eksces. Čak bih rekla u zadnje vrijeme i češće i čak su i dramatičniji. I tu moraju postojati jasna pravila. Znači, zaštita života, sigurnosti osobe koja radi svoj posao, mora biti na prvom mjestu", kaže ravnateljica CZSS-a Zagreb Tatjana Brozić Perić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na službenu osobu

Od iduće godine napadi na djelatnike Centara karakterizirat će se kao napad na službenu osobu. Ali taj status nosi i veću odgovornost. "Ako mi u svojstvu službene osobe učinimo kazneno djelo obavljajući posao kao službena osoba, onda su i ta kaznena dijela za nas teža i teže se kvalificiraju", kaže Brozić Perić. 

Cijeli taj paket mjera zaštite socijalnih radnika, nadaju se u resornom ministarstvu, trebao bi spriječiti - najcrnje scenarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo