Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'Ponovit će se Đakovo'

Nove zlokobne prijetnje socijalnim radnicima: 'Ekscesi su sve češći i dramatičniji...'

Cijeli taj paket mjera zaštite socijalnih radnika, nadaju se u resornom ministarstvu, trebao bi spriječiti najcrnje scenarije

Irena Pirjać/ 24.9.2019. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U samo tri dana čak dva napada na socijalne radnike. Jedan u Rijeci, a drugi u Belom Manastiru. Policija je promptno reagirala na oba.

Broj prijetnji socijalnim radnicima iz dana u dan je sve veći. U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pripremaju pakete zaštitnih mjera već do kraja mjeseca.

"Otići ću po kalašnjikov"

39-godišnjak je u petak ušetao u Centar za socijalnu skrb u Belom Manastiru i napao zaštitara i socijalnu radnicu. "Stranka je počela galamiti. Između ostalog rekla zaštitaru: otići ću po kalašnjikov i ponovit će se Đakovo!", ispričao je Đimi Fuštin, ravnatelj CZSS-a Beli Manastir.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prijetnje je ravnatelj odmah prijavio policiji, a da su mogle biti kobne, govori i arsenal oružja koji je policija pronašla kod 39-godišnjaka. 

"Više komada vojnog oružja, protuoklopnu i minobacačku minu, više kilograma eksploziva TNT I PEP 500, dimne i ručne bombe, aluminijske detonatore, više komada raznog streljiva i dijelova za oružje", izvijestili su iz PU osječko-baranjske.

Upravo se čita

Image
peti dan reforme smeća

FOTO Inspekcija RTL.hr-a: Smeće u plavim vrećicama ne baca skoro nitko. Teško ih je i kupiti, jedva smo ih našli

Prijavljivanje napada najvažniji korak u sprečavanju tragedija

Drugi je to napad na Centar za socijalnu skrb u posljednja tri dana, jer još je jedan zabilježen u Rijeci. Resorna ministrica kaže - prijavljivanje napada najvažniji je korak u sprečavanju tragedije kakva se dogodila u Đakovu.

"Porastao je broj prijava prijetnji i to smatram vrlo pozitivnim pomakom. Dakle, vi znadete da smo mi trenutno sada u tijeku, evo i finaliziramo sve aktivnosti, oko uvođenja fizičke i tehničke zaštite u Centre za socijalnu skrb i sve podružnice", kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Detektore, pregled na ulazima i više zaštitara - svi bi centri trebali imati do kraja ovog mjeseca. Iako su za svoj posao educirani i spremni i na taj ružni dio - prijetnje i napade, socijalni radnici nove mjere zaštite jedva čekaju.

"Dogodi se koji puta eksces. Čak bih rekla u zadnje vrijeme i češće i čak su i dramatičniji. I tu moraju postojati jasna pravila. Znači, zaštita života, sigurnosti osobe koja radi svoj posao, mora biti na prvom mjestu", kaže ravnateljica CZSS-a Zagreb Tatjana Brozić Perić. 

Napad na službenu osobu

Od iduće godine napadi na djelatnike Centara karakterizirat će se kao napad na službenu osobu. Ali taj status nosi i veću odgovornost. "Ako mi u svojstvu službene osobe učinimo kazneno djelo obavljajući posao kao službena osoba, onda su i ta kaznena dijela za nas teža i teže se kvalificiraju", kaže Brozić Perić. 

Cijeli taj paket mjera zaštite socijalnih radnika, nadaju se u resornom ministarstvu, trebao bi spriječiti - najcrnje scenarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Irena Pirjać/ 24.9.2019. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
243 osobe pod povećalom

Božinović za RTL o velikoj istrazi USKOK-a: 'Ljudi su se organizirali da plate za izrugivanje zakona'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba