Novac bačen u vjetar / Novi apsurd u obnovi Petrinje. Mali poduzetnici ostali bez novca jer im je ukinut natječaj: 'Mi smo Apsurdistan'

Iz ministarstva su odgovorili da je natječaj poništen jer su primili 124 prijave u vrijednosti 100 milijuna kuna, a na raspolaganju imaju tek 15,7 milijuna što je dovoljno za 16 poduzetnika

17.3.2022.
7:40
VOYO logo

Novi apsurd u obnovi Petrinje. Tamošnji mali poduzetnici ostali su bez novca kojim su trebali obnoviti poslovanje.

Ministarstvo regionalnog razvoja poništilo je već proveden natječaj, a s njime i rješenja o isplati koja su Petrinjci mukotrpno ishodili. I na tome je ostalo, sve do trenutka kada se u slučaj uključio Direkt. Taman kad su poduzetnici odlučili progovoriti pred kamerom, stiže im poziv iz ministarstva. Zasad nude samo ispriku, novac još ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnici iz Petrinje znaju da neće dobiti ni kune od obećanog novca, ali baš za vrijeme snimanje stiže im poziv iz ministarstva. Ispričavaju se.

"Ja da sam dobio odbijenicu, naravno da ne bi bio sretan, ali bi se pomirio s time. Nema problema, pa natječaj je uvijek rizik. Nema sigurnog natječaja, sve je to meni jasno, ali kad dobiješ i odluku i sve, prođeš baš sve moguće i nemoguće provjere...Stvarno sam mislio da je to to. Međutim, ovdje kod nas je sve moguće", kazao je Dario Supan, vlasnik obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dvije godine nakon potresa /

Sastali se Paladin i Tomašević: Gradnja kreće u travnju, a obnoviti još treba više od 4 tisuće kuća

Image
dvije godine nakon potresa /

Sastali se Paladin i Tomašević: Gradnja kreće u travnju, a obnoviti još treba više od 4 tisuće kuća

Dario je mislio otvoriti autopraonicu, kafić i teretanu, zaposliti od 4 do 6 osoba. Računao je na gotovo milijun i 400 tisuća kuna, koje je prema rješenju trebao dobiti

Na novac je računao i Mladen, vlasnik pogrebnog poduzeća. Njime je trebao kupiti novo vozilo za prijevoz pokojnika, no od toga još neko vrijeme neće biti ništa. U rukama drži rješenje koje je potpisala ministrica Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dali u Hrvatskoj, uređenoj državi, koja je u Europskoj uniji, dali potpis jedne ministrice znači nešto ili ne znači ništa? Ako ne znači ništa mi nismo u Europi, mi smo Apsurdistan", poručio je Mladen Panić, vlasnik obrta.

Petrinjske poduzetnike su zatekla objašnjenja zašto je natječaj poništen. Jedno je bilo da je toga došlo jer se novac ne bi mogao iskoristiti u zadanom roku, a drugi da je do toga došlo zbog greške nekog službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova su odgovorili da je natječaj poništen jer su primili 124 prijave u vrijednosti 100 milijuna kuna, a na raspolaganju imaju tek 15 milijuna i 700 tisuća što je dovoljno tek za 16 poduzetnika.

No, ni tih 16 neće dobiti ništa, osim ako se ne prijave na novi natječaj na kojem će se dijeliti veća sredstva. Novi natječaj neće, kao ovaj biti po principu najbržeg prsta već će se novac dijeliti po kvaliteti projekata.

"Je li to razlog da se natječaj poništi? Po meni nije. Moglo se prijaviti i 500 ljudi, 50, 10, pa da opet i ostane novaca. Nitko ne može znati koliko će se ljudi prijaviti, ali zašto je to razlog da se od natječaja odustane, meni to baš nije jasno, ali evo...", kazao je Supan.

Projekte su već jednom napravili, njihovu izradu platili 17 tisuća kuna. Novac bačen u vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer će po svemu sudeći sada ponovno za novi natječaj trebati i novi projekt.

"Matematika je vrlo jasna. 120 puta 17 tisuća, koliko koje to novaca! Da bi onda netko rekao iz ministarstva pa sve ćemo to prekinut, nema veze, što onda ako je Petrinja ostala, tj. ako su petrinjski poduzetnici ostali bez dva tri milijuna kuna, pa njima to ionako ne treba. Grad je razrušen, šta će njima više", poručuje Panić

I dok se jedan dio obrtnika već pomirio s time da će se ponovno morati javiti na natječaj. Drugi se već savjetuje s odvjetnicima i priprema tužbu ministarstvu. Dobili su rješenja koja očito to nisu bila. I umjesto da im država da novac kao poticaj, ona im ga je oduzela. Obrtnici poput Mladena tako su ostali bez 17 tisuća kuna. Ispriku su dobili, ali ne i novac.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo