POKRENULI PETICIJU / Novi bunt obiteljskih liječnika zbog reforme: Više od 80 posto spremno ih je za otkaz ako se njihovi zahtjevi ne uvaže

Peticiju potpisuju i stariji i mladi liječnici iz cijele Hrvatske. Nova runda mirenja zakazana je u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva

2.7.2022.
22:00
VOYO logo

Raspisali su se liječnici obiteljske medicine ovih dana. Premijeru drugi put bez odgovora, a potpisuju i peticiju zbog rada u hitnoj. Više od 1700 potpisa - što je iznad 80 % od njihovog ukupnog broja u Hrvatskoj.

"Ovo je jako ozbiljna situacija. Ja da sam na mjestu ministra bih to jako ozbiljno shvatio jer je spremnost definitivna i mislim da nema više vremena za zakulisne igre i za nešto pripremati ispod stola", kazao je Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine i predsjednik Nadzornog odbora KOHOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu - svi su ujedinjeni, nije ovo samo njihova Inicijativa.

"Sada tu inicijativu potpisuju svi. Mladi liječnici, stari liječnici, domski liječnici, privatnici. Moram naglasiti da je jedna ozbiljna situacija gdje se trebamo zapitati radi naših pacijenata što će ostati od te primarne zdravstvene zaštite i tko će sutra liječiti?", kazala je Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KOHOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
berovševa reforma /

Fali liječnika i medicinskih sestara: Liječnici odradili tri milijuna prekovremenih sati u godini dana

Image
berovševa reforma /

Fali liječnika i medicinskih sestara: Liječnici odradili tri milijuna prekovremenih sati u godini dana

U Hrvatskoj je 2205 liječnika obiteljske medicine. Od toga je svaki treći stariji od 60, a njih 173 radi sa 65. U KOHOM-u kažu više od stotinu ordinacija je bez liječnika. Kažu - Istarska županija gotovo na 100 % potpisnika spremnih na otkaz.

"Nemam podatak da je u Istarskoj županiji netko od liječnika privatnika samostalnih ugovornih ordinacija obiteljske ili bilo koje druge medicine kuvertirao nešto – mislim da je to jedna nova inicijativa ili ideja", kazao je Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva navode Istarsku županiju kao dobar primjer sporazuma između domova zdravlja i zavoda za hitnu.

"Mislim ja sam tako shvatio da se ni ne radi o nečem novom, hitna obiteljska medicina i danas kad je potrebno uskače i pomaže jer su to iznimne situacije", kazao je Ivančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo dovoljno liječnika na terenu dobivamo situaciju da moramo pokrivati radilište na objedinjenom hitnom prijavu i na hitnoj pomoći, a pitamo se zapravo gdje je reforma zapela hitne medicinske gdje je puno novaca dobiveno i puno novaca utrošeno". kazala je Potočki Rukavina.

Zbog novih trzavica ministar zdravstva pozvao je šest udruga liječnika obiteljske medicine i medije u ponedjeljak za stol. Teme su rad u hitnoj, ali i izmjene Zakona kojim bi liječnici donosili odluke tko ostaje bez vozačke. KOHOM još nije odlučio hoće li se odazvati pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo