posjetila novi marof / Ministrica Murganić: 'Štrajk javnih službi je legalan, ali ne smiju ispaštati korisnici'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Nevela je kako će se uvijek zalagati za dignitet i zaposlenika i korisnika socijalne skrbi

21.11.2018.
12:27
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u srijedu je u Novom Marofu obišla novi Centar za socijalnu skrb koji je pred dovršetkom, te poručila kako je u dvije godine kupljeno, adaptirano ili izgrađeno osam centara u Hrvatskoj.

Novi Centar za socijalnu skrb u Novom Marofu površine je 600 četvornih metara, vrijednosti izgradnje i opremanja 8,2 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do početka prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i ravnateljicom Centra Antonijom Maltar ministrica je razgledala novi objekt te izjavila da je Ministarstvo značajna sredstva u ove dvije godine izdvojilo za kupnju, adaptaciju ili proširenje kapaciteta osam centara za socijalnu skrb, a sljedeći objekt za adaptaciju je onaj u Karlovcu.

"Zbog specifičnih uvjeta rada, zaštite privatnosti u radu s građanima centri trebaju imati adekvatan prostor, također prostor koji je prilagođen osobama s invaliditetom", kazala je i dodala da se u centrima koji imaju dovoljno prostora mogu organizirati i obiteljski centri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onako kako je u nekim gradovima, pa čak i u Zagrebu gdje krovovi cure, gdje je po nekoliko stručnih radnika u jednom prostoru, gdje stranka ne može imati privatnost u razgovoru sa svojim socijalnim radnikom, to nije dobro. Iz tog aspekta potrebno je imati dobro opremljene i kvalitetne centre za socijalnu skrb“, rekla je Murganić.

Istaknula je da u centre ne idu samo siromašni, već i građani radi savjetodavnih usluga, radi različitih oblika pomoći po zakonu o socijalnoj skrbi i zakonima iz obiteljsko-pravne zaštite, radi ostvarivanja drugih prava i usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novomarofskom Centru za socijalnu skrb 16 je djelatnika koji skrbe o oko pet tisuća korisnika na području s više od 26 tisuća stanovnika. Ravnateljica Antonija Maltar je istaknula da su uvjeti u starom objektu bili neprimjereni.

"Rade dva ili tri stručnih radnika u jednom uredu. Rade se vrlo osjetljivi poslovi obiteljsko-pravne zaštite u uredu koji je prolazan. Kolegice koje rade administrativne i računovodstvene poslove svoj radni vijek od 35 godina provele su u podrumskim prostorijama“, kazala je ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Jenkač rekao je da od 2007. postoji zahtjev za novi, primjereni objekt Centra za socijalnu skrb koji pokriva područje gradova Novog Marofa i Varaždinskih Toplica te još četiri općine.

 Štrajk javnih službi je legalan, ali ne smiju ispaštati korisnici

Zamoljena da  komentira najavljeni štrajk sindikata javnih službi, koji će početi 28. studenog, i uz to vezanu izjavu SDP-ovog zatupnika Gordan Marasa da je bolje povećati plaće učiteljicama, medicinskim sestrama i ostalim javnim službenicima nego kupovati 16 aviona, ministrica Murganić rekla je da je, što se tiče zaposlenika u socijalnoj skrbi, u lipnju na sjednici Vlade donijeta uredba o povećanju koeficijenata upravo zaposlenicima iz socijalne skrbi te da je o tome i danas razgovarala s kolegicama u Centru za socijalnu skrb u Novom Marofu, gdje je obišla radove na izgradnji novog objekta Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su pokazali zadovoljstvo jer su upravo socijalni radnici i zaposlenici u socijalnoj djelatnosti bili na neki način najniži s plaćama.. njihov prosjek je još uvijek najniži, s obzirom da prosvjetni i zdravstveni radnici imaju veće plaće. Ali pojedinačno kad uspoređujemo radna mjesta, onda smo se približili i ujednačili", izjavila je ministrica Murganić te dodala da će se kao ministrica, koja je cijeli radni vijek provela u socijalnoj skrbi, uvijek zalagati za dignitet i zaposlenika i korisnika socijalne skrbi.

"Štrajk je legalan. Sigurno da mi neće biti drago ako će zbog bilo kakvog oblika prosvjeda biti zakinuti naši korisnici. Ali, isto tako sam svjesna toga da su upravo u socijalnoj skrbi naši zaposlenici navikli da dijele sudbinu naših korisnika i da će učiniti sve da oni ne osjet taj bunt", naglasila je Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo