EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / Novi Cro Demoskop: HDZ i dalje 'miljama' ispred SDP-a; predsjedniku Milanoviću znatno narasla popularnost

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za rujan, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, donosi i analizira Damira Gregoret

6.9.2020.
18:47
VOYO logo

Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora najbolje i dalje prolazi pobjednik.

HDZ je uvjerljivo na vrhu ljestvice i prvi izbor za trećinu ispitanika, odnosno 32,8 posto (32,9 posto u kolovozu). U mjesecu u kojem SDP bira novo vodstvo rejting im je gotovo dvostuko niži od vladajuće stranke - 18,4 posto (18,1 posto u kolovozu), dok je platforma Možemo! uz pad rejtinga ipak zadržala treću poziciju (8,9 posto u odnosu na 11 posto u kolovozu). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Iako također uz vidljiv pad, za vratom im sa sličnim rejtinzima pušu dvije desne opcije, Domovinski pokret (7,8 posto u odnosu na 8,6 posto u kolovozu) i Most (7,6 posto u odnosu na 8,3 posto u kolovozu). Slijedi Pametno s nešto iznad dva posto (2,1 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ostale su opcije udaljenije: Stranka s Imenom i Prezimenom je na okruglih dva posto (2,6 posto u kolovozu), a iza njih su HSS (1,4 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu) i IDS (1,3 posto u odnosu na 1,2 posto u kolovozu). Svi ostali su ispod toga, dok se istvremeno povećao postotak neodlučnih kojih je sada 11,2 posto, dok ih je u kolovozu bilo 8,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Premijer Plenković i dalje najpozitivniji, veliki rast rejtinga predsjednika Milanovića

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara i dalje drži predsjednik Vlade Andrej Plenković (24,4 posto u odnosu na 24,6 posto u kolovozu) kojem se, u odnosu na kolovoz, predsjednik Republike Zoran Milanović značajnije približio. Milanoviću je rejting porasao za gotovo šest posto (17,1 posto u odnosu na 11,3 posto u kolovozu).

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon u javnosti puštene sporne snimke razgovora s liječnicom Dijanom Zadravec, zadržao je treću poziciju (3,1 posto u odnosu na 4,3 posto u kolovozu), ali daleko je od dvojice predsjednika koji su ponovno u jeku verbalnog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Četvrti je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro (2,7 posto u odnosu na 2,2 posto u kolovozu), peti čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević (2,4 posto u odnosu na 4,2 posto u kolovozu). Isti pozitivni doživljaj, ali i sličan pad rejtinga bilježi ministar financija Zdravko Marić (2,4 posto u odnosu na 4,5 posto u kolovozu).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Istovremeno raste "Nitko" - da je to najpozitivni političar poručuje gotovo petina ispitanika (18,6 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Milanović najnegativniji, Plenković ga prati u stopu

Na vrhu ljestvice negativaca ponovno su predsjednik Republike i predsjednik Vlade. Raspored je ovdje obrnut jer je, uz tijesnu bitku, vrh neprestižne ljestvice zadržao Zoran Milanović (15,1 posto u odnosu na 15,8 posto u kolovozu). U stopu ga prati Andrej Plenković (14,8 posto u odnosu na 15,3 posto u kolovozu), dok je Miroslav Škoro (6,5 posto u odnosu na 4,9 posto u kolovozu) udaljeniji, ali je povećao negativni doživljaj. Peti najnegativac je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (6,3 posto u odnosu na 9,0 posto u kolovozu).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Slijedi Milorad Pupovac (3,0 posto u odnosu na 0,3 posto u kolovozu), a tu je i Davor Bernardić (2,8 posto u odnosu na 4,8 posto u kolovozu), bivši predsjednik SDP-a, sada saborski zastupnik koji se na radnom mjestu pojavio samo na prisezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan je negativni doživljaj i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (2,5 posto, isto kao i u kolovozu), a uslijed afere čiji detalji svakodnevno šokiraju javnost, u top 10 negativaca stigla je pritvorena Josipa Rimac (1,9 posto u odnosu na 0,4 posto u kolovozu).

Gotovo 10 posto ispitanika poručuje - negativni su svi političari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Tu su i ocjene Ureda predsjednika (3,05), Vlade (2,85) i Sabora (2,46). Svi se vrte oko ocjene dobar (3). Već uobičajeno najbolje ocijenjen Ured predsjednika, a najlošije novi saziv Sabor, uz podsjetnik da je prosjek saborske ocjene proteklih godina često bio i puno niži. 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kretanje društvenog optimizma

Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju i lipnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da zemlja ide u dobrom smjeru smatra 25,7 posto ispitanika (28,9 posto u kolovozu), dok je njih 60,9 posto (60,1 posto u kolovozu) mišljenja da idemo u pogrešnom smjeru.

U kolovozu je pozitivnih ocjena ponovno bilo više, no podaci iz rujna kod ispitanika pokazuju blaži, ali pad društvenog optimizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Istraživanje je provedeno od 1. do 4. rujna na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2 cijela 77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo