nova era saborskih rasprava? / Novi, drugačiji Sabor: S ovim novim licima za saborskom govornicom više ništa neće biti isto

Nova lica u Saboru mogla bi donijeti i neke nove trendove.

7.7.2020.
13:14
VOYO logo

"Nakon tri godine bavljenja politikom, dokazali smo da nas nitko ne može kupiti, da ćemo dati zadnji atom snage da ostanemo dosljedni svojim vrijednostima i ciljevima. Pokazali smo to u Zagrebu, pokazat ćemo i u Saboru. Više ništa u Saboru neće biti isto.“

Ovako je zeleno-lijeva koalicija okupljena oko političke platforme Možemo! pozivala građane u kampanji, a onda postala i najveće iznenađenje ovih izbora sa sedam osvojenih saborskih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je postalo jasno tko će sve u saborsku fotelju, postalo je jasno i da bi nova zastupnička lica mogla donijeti i neke nove vjetrove na Markovom trgu.

Iako je Možemo! politička platforma izrasla iz aktivizma, on je drugačijeg profila od populističkog, pa i ekstremnog pokreta kakvog smo protekle četiri godine gledali od živozidaša Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića koje je saborska straža nemali broj puta iznosila iz sabornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U AKCIJI U SABORU /

Tomašević: 'Ova Vlada neće dočekati kraj mandata. Na svaku aferu triput ćemo vratiti HDZ-u'

Image
U AKCIJI U SABORU /

Tomašević: 'Ova Vlada neće dočekati kraj mandata. Na svaku aferu triput ćemo vratiti HDZ-u'

Kao lider zeleno-lijeve koalicije sastavljene od Možemo!, Zagreb je naš, Nove ljevice, ORaH-a i Radničke fronte Tomislav Tomašević (38) je na parlamentarnim izborima osvojio 19.627 preferencijskih glasova. 

To je znatno više od dobro poznatih stranačkih lidera Davora Bernardića, Milana Bandića i Anke Mrak Taritaš - zajedno. Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je za RTL da Tomaševića vidi trenutno kao nekog tko ima najveće šanse naslijediti u gradonačelničkoj fotelji Milana Bandića ukoliko se ne "potroši" u Saboru do lokalnih izbora iduće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam Tomašević ističe da je, usprkos ulasku Sabor, njegova ambicija i dalje postati gradonačelnik Zagreba.

Aktivistički angažman Tomislav Tomašević je započeo sa 16 godina kada se priključio Zelenoj akciji. Zaštita okoliša i urbani razvoj teme su koje dominiraju i u njegovom političkom djelovanju, a koje je uspio nametnuti i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u kojoj je zastupnik od 2017. te predsjednik Kluba lijevog bloka. Inače, radi kao programski voditelj Instituta za političku ekologiju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je najavio da će se na nacionalnoj razini boriti za socijalnu pravdu i smanjenje društvenih nejednakosti, bolje uvjete rada, ekološku održivost, boriti protiv korupcije i zalagati za rodnu ravnopravnost i veća prava žena…

Borba za najsiromašnije 

Iz zeleno-lijeve koalicije u Sabor je ušla i Katarina Peović (45) na listi u 8. izbornoj jedinici. Od ožujka 2017. godine članica je Radničke fronte, antisistemske i antikapitalističke lijeve političke stranke, a šira javnost upoznala ju je kao kandidatkinju RF-a na prošlim predsjedničkim izborima na kojima je osvojila 1,12 posto glasova. Peović je diplomirala, magistrirala i doktorirala (kulturalni studiji) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje na Filozofskom fakultetu u Rijeci, ali živi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je bila rotacijska vijećnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kao dio kluba Lijevog bloka, na njezinu inicijativu 2018. izglasano je da se radnicima Kamenskog i Diokija pomogne tako da Grad otkupi dio radničkih potraživanja u onom iznosu u kojem su te tvrtke u stečaju Gradu platile komunalnu naknadu.

Peović je po svojim političkim stavovima radikalnija od svojih koalicijskih partnera, a u ovoj je kampanji uspjela i njih sablazniti predloživši nacionalizaciju štednje svih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Oko 51.000 bogataša u Hrvatskoj na bankovnim računima ima oko 75 milijardi kuna. Bilo bi potrebno u fondove za saniranje krize preraspodijeliti sva sredstva u bankama koja premašuju iznos koji garantira Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju bankarskog sustava, što iznosi oko 700.000 kuna“, predložila je Peović.

U razgovoru za RTL Danas pojasnila je da će se dolaskom zeleno-lijevih u Saboru napokon čuti glas radnika i najsiromašnijih slojeva društva, a onima koji je nazivaju radikalnom ekstremisticom poručila je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ono što se može očekivati s političkog spektra čija je osnovna tendencija zaštititi najbogatije, onih 1 naprema 99. Dolazi teška jesen, koronakriza će imati učinka na našu privredu, a naša zadaća je da osiguramo da se ta kriza ne prelama preko leđa najsiromašnijih. Mi smo tu da se suprotstavimo politikama koje će pokušavati rezati radnička prava, otpuštati radnike."

Bračni par intelektualaca bez dlake na jeziku  

U Saboru ćemo gledati i najveće političke akvizicije MOST-a – bračni par Nino Raspudić (44) i Marija Selak Raspudić (38) koji su se Boži Petrovu očito isplatili. MOST je, naime, osvježen novim licima, dobio osam mandata, puno više od onog što su im predviđale predizborne ankete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bračni par s malom bebom na desnom političkom spektru koji kreće u izbornu utrku odmah je ušao u fokus javnosti, a prašinu su dizali i svojim stavovima o pobačaju, trudnicama kao i konfrontacijom s HDZ-ovim Gordanom Jandrokovićem.

Raspudić je priznao da je Jandrokovića namjerno "uzeo na pik"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se događalo? Ja sam u televizijskom nastupu bacio udicu, on ju je progutao i mamac. Napao mene i obitelj i stvorio šušur, što mi je bilo dobro za početak kampanje i zahvaljujem mu na tome. Mi smo mala stranka koja nema jumbo plakate i spotove, dakle igrao sam u okvirima u kojima mogu," pojasnio je u izbornoj noći. 

Tenzije među trojcem ostaju očito i nakon izbora pa bi u Saboru moglo biti jako zanimljivo ukoliko Jandroković ostane predsjednik, a Raspudići sjednu u klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nino i Marija Raspudić su intelektualci, obje zaposleni na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; svestrani Nino - filozof, književnik, kolumnisti i politički analitičar, predaje na Katedri za talijansku književnost, a Marija, filozofkinja i bioetičarka, radi na Katedri za ontologiju.

Nino Raspudić u razgovoru za RTL je poručio da će biti konstruktivna oporba, a u Saboru će se osobno zauzimati za teme koje su mu bliske – demografija, obrazovanje i znanost, a kao rođeni Mostarac u fokusu mu je i odnos prema BiH…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji puno nekih tema, od problema demokratskog deficita, pitanja znanosti i obrazovanja, vanjske politike i odnosa prema BiH, pitanje Europske unije i problema Unije... Čitav jedan niz pitanja postoji koja su mi bliža i na koja se mislim fokusirati," rekao je Raspudić za RTL Danas.

S obzirom na ono što su pokazali u predizbornoj kampanji, sa svim ovim novim zastupnicima u Saboru će zasigurno biti zanimljivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo