KRUNOSLAV KATIČIĆ ZA RTL / Novi glavni tajnik HDZ-a: 'Novi ministri su u stranci prihvaćeni jednoglasno. Nije bilo 'grintanja''

Gost RTL Danas bio je novi politički tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić

20.7.2020.
18:35
VOYO logo

Novi sastav Vlade danas je i službeno potvrđen, a konture su prilično jasno zacrtane i u slučaju Sabora kada je riječ o HDZ-ovim zastupnicima i zastupnicama. 

Image
slagalica je gotova /

Premijer Plenković objavio članove nove Vlade: 'Svi su dobili apsolutnu podršku'

Image
slagalica je gotova /

Premijer Plenković objavio članove nove Vlade: 'Svi su dobili apsolutnu podršku'

Predsjednik HDZ-a i novi-stari premijer Andrej Plenković članove i članice svoje nove, nešto manje nego dosad, Vlade predstavio je u ponedjeljak HDZ-u i javnosti. Za srijedu je sazvana konstiturirajuća sjednica Hrvatskog sabora, a u četvrtak bi nakon što Plenković predstavi program novog postava Banskih dvora Vlada trebala dobiti i povjerenje u Saboru.

"Na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću je prezentirana nova Vlada, novi ministri su prihvaćeni jednoglasno i nije bilo nekog 'grintanja'", kazao je za RTL Danas novi politički tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić u razgovoru s RTL-ovim reporterom Borisom Miševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, danima se već po medijima provlače anonimni nezadovoljnici kojima navodno nije baš milo što će novi ministar obrane biti Banožić, a nova ministrica turizma i sporta Brnjac. Nakon što je Plenković stranci i javnosti službeno objavio novi postav Banskih dvora za koji će blagoslov tražiti i dobiti u Saboru, novinare je zanimalo i što je Plenković kazao onima koji prigovaraju. ''Uobičajeno je da uvijek netko 'grinta', ali tek kad netko kaže nešto na Predsjedništvu, onda ću ja to komentirati'', odvratio je Plenković novinarima.

Što se (ne) krije iza figurativnog izražavanja? 

A je li u stranci bilo više ili manje hrapavo ili glatko, za RTL je detaljnije elaborirao Katičić: ''Nije baš bilo 'grintanja'''. ''Bilo je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na kojem je prezentirana nova Vlada s novim imenima koje jesu Mario Banožić i Nikolina Brnjac'', kazao je Katičić i istaknuo da nitko nije bio protiv Banožića: ''Odluka je donesena jednoglasno''. A što se tiče "grintanja" koje je spominjao Plenković, Katičić je kazao: ''Ma to je bilo više onako, na neki način figurativno izražavanje. Nije bilo nekog 'grintanja', bila je demokratska atmosfera. Odluka je jednoglasno donesena, prezentirana i sva stranačka tijela su to prihvatila kao takvo''.

''Kao što je poznato, to je bilo predizborno obećanje da će doći do smanjenja ministarstava - od 20 smo prešli na 16, tako da je, mislim, možda kada je govorio o tome mislio samo o tome dijelu'', pojasnio je Katičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 76 ruku: Uz dobru organizaciju može se 

Plenković ima 76 ruku, što je tanka većina, a mnogi još nisu zaboravili "žetončiće" iz prošlog mandata pa se pitaju je li i sada tako nešto moguće. Katičić ističe: ''Mi imamo već iskustva. Protekle gotovo dvije godine otkako je napravljena nova koalicija s koalicijskim partnerom dosadašnjim bila je to većina koja je bila na tom nivou. Uz dobru organizaciju, dobro praćenje situacije, savjesno obavljanje saborske dužnosti to je moguće. Mi smo se odlučili za ovakvu većinu da što prije građanima damo sigurnost i da nastavimo reforme koje su nužne''.

Kako su se upoznali Katičić i Plenković: Košarka ih je spojila 

Inače, Katičića i Plenkovića osim stranke veže i 35-godišnje poznanstvo pa se prisjetio i kako je sve počelo: ''Ono seže od 14. godine, nekih 35, 36 godina igrom slučaja se znamo. Jednostavno smo se doselili u isto naselje, imali smo zajedničke interese tada uglavnom sportske - to se odnosilo na košarku gdje smo išli gotovo svakodnevno na sport i nakon toga je nastavljeno druženje kroz fakultet, fakultetske obveze. Zajedničke interese smo dijelili od samog početka i prema Europskoj zajednici i svim tekovinama koje su tada bile - rađala se hrvatska država, baš smo dijelili sve te zasade koje su tada bile aktualne. Ja sam bio član stranke, 2016. smo krenuli na taj jedan put koji je dao jasnu viziju u kojem smjeru će se ići s HDZ-om, taj put sam pratio od početka''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima u HDZ-u dosta posla''

''Zadnje četiri godine sam osobno bio u Ministarstvu državne imovine na mjestu državnog tajnika, mislim da sam dobro upoznao sve segmente upravljanja državnim procesima, a sada je došao red i na stranačke procese'', kazao je Katičić.

Što se tiče budućih stranačkih planova, naglasio je: ''HDZ je najveća politička stranka u Hrvatskoj, imamo svoju strukturu. Naravno, kao i u svemu, moramo krenuti novim koracima prema naprijed i u pogledu digitalizacije i bolje komunikacije s članstvom, pripremiti bolje odnose s mladma ... ima dosta posla''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne znam gdje je gospodin Milijan Brkić''

A gdje je Milijan Brkić, nekadašnji alfa i omega, koja je njegova pozicija u stranci, pitaju se neki. ''Ne znam gdje je gospodin Milijan Brkić. Činjenica je da on nekada bio na funkciji glavnog tajnika i da je to obavljao u danom trenutku savjesno, u skladu s tada proklamiranom politikom. Mislim da nema potrebe za nekakvom usporedbom - druga vremena, druga vizija''.

Što se tiče možda nekih savjeta prethodnika Gordana Jandrokovića, novi glavni tajnik HDZ-a je kazao: ''Gordan i ja smo stranački kolege, savjetujemo se svakodnevno, on je ipak obavljao jednu jako važnu funkciju u Hrvatskom saboru i naravno da ćemo surađivati i u tom dijelu''. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo