doprinos hrvatskoj znanosti / Novi Hrvatski iseljenički zbornik za 2017. godinu ističe ulogu žena u modernom društvu

Image

Ravnateljica Piskulić istaknula je kako zbornik tematizira pitanje i ulogu žena u hrvatskom iseljeništvu te istaknula kako su mnoge hrvatske žene danas postale stupovi društava

15.2.2017.
16:21
VOYO logo

Hrvatski iseljenički zbornik 2017. posvećen ove godine ulozi žene u hrvatskom iseljeništvu, predstavljen je u srijedu u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu.

Zbornik su predstavili v. d. ravnateljica HMI-ja Mirjana Ana-Maria Piskulić; politolog Božo Skoko te Marina Perić Kaselj s Instituta za migracije i narodnosti Sveučilišta u Zagrebu i urednica zbornika Vesna Kukavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Piskulić istaknula je kako zbornik tematizira pitanje i ulogu žena u hrvatskom iseljeništvu te istaknula kako su mnoge hrvatske žene danas postale stupovi društava u kojima žive.

Izrazila je želju da se u Hrvatsku vraća što više iseljenika te da iz domovine odlazi što manje mladih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božo Skoko je govoreći o sadržaju zbornika ocijenio kako su mnogi radovi u njemu vrijedan doprinos hrvatskoj znanosti o iseljeničkim temama.

Smatra kako zbornik i danas u 21. stoljeću ima opravdanu svrhu i funkciju u hrvatskom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednica Kukavica istaknula je kako zbornik ima elektronsku inačicu na mreži, a u svom 61. godištu dosegla je u digitalnom repozitoriju 26 tisuća stranica.

Dodala je kako autori Matičina godišnjaka iz domovine i inozemstva, čija mreža okuplja tristotinjak suradnika sa svih kontinenata, činjenično ruše stereotipe u javnosti o našoj dijaspori i pružaju nam vjerodostojan mozaik hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća, čiji naraštaji žive izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenoga svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski iseljenički zbornik (452 str.) sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku ima osam tematskih cjelina – naslovljenih Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige – koje se sastoje od 32 samostalna autorska priloga.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo