'korupcija i veleizdaja' / Novi krak kriminalne hobotnice koja je pljačkala INA-u: Kako su direktori zaradili milijune i kako su 'pali'?

Zbog malverzacija s plinom uhićeni su Stjepan Leko, direktor u INA-i i zamjenik već uhićenog Damira Škugora, te Vlado Mandić - direktor tvrtke EVN Croatia Plin

10.10.2022.
19:03
VOYO logo

Novi pretresi i novo izuzimanje okumentacije. "Nemojte previše ljude uznemiravat", kazala je odvjetnica Vlade Mandića. No krak afere INA uznemirio je još dvije osobe.

"Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kazneno djelo pranja novca", kazali su iz USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog malverzacija s plinom uhićeni su Stjepan Leko, direktor u INA-i i zamjenik već uhićenog Damira Škugora, te Vlado Mandić - direktor tvrtke EVN Croatia Plin. Njegova odvjetnica - bez komentara.

"Pa zasad ne bih ništa komentirala. Kasnije, kasnije možda", rekla je odvjetnica Ines Margetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EVN Croatia Plin - tvrtka u austrijskom vlasništvu, inače je zadužena za plinofikaciju Dalmacije. U aferi je, čini se, imala ulogu poput Plinare istočne Slavonije. Plin je od INA-e kupila ispod tržišne cijene i onda je skuplje preprodavan dalje. Razmjeri štete još se ne znaju.

"INA se zalaže za utvrđivanje svih činjenica vezanih uz slučaj Škugor te surađuje s istražnim tijelima. Zbog tajnosti istrage, INA nije u mogućnosti komentirati detalje slučaja", poručuju iz INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nova uhićenja /

Nastavak afere INA: USKOK se oglasio o novim uhićenjima, objavio za što se sumnjiče privedeni

Image
nova uhićenja /

Nastavak afere INA: USKOK se oglasio o novim uhićenjima, objavio za što se sumnjiče privedeni

Uhićeni Leko, doznajemo, prošli mjesec je dobio otkaz u INA-i. U istrazi protiv Škugora ispitan je kao svjedok budući da je supotpisivao sve ugovore o prodaji plina.

"USKOK i Državno odvjetništvo su neovisna tijela koja istražuju postojanje ili nepostojanje određenih kaznenih djela. Očito su kada su istraživali predmet gospodina Škugora došli do ovoga predmeta", kazuje ministar Ivan Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko je radio nešto što nije smio, za to treba i odgovarati", kazao je ministar Davor Filipović.

Za oporbu, nova uhićenja dokaz su sustavnog potkradanja INA-e. SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadajmo se da to uviđa i HDZ. Nadajmo se da nije njima u interesu da eventualnom opstrukcijom osnivanja istražnog povjerenstva ispadne da prikrivaju kriminal koji se događa", rekao je Arsen Bauk.

"Sasvim je jasno da korupcija i veleizdaja zaudaraju sve do Banskih dvora i mi ćemo to nastaviti rasvjetljavati. Mogu najaviti već za idući tjedan novu sjednicu Antikorupcijskog vijeća", kazao je Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade ponavljaju da nisu zadovoljni upravljanjem u INA-i.

"Iz tog razloga imamo i promjene u Upravi INA-e i očekujemo od novih članova Uprave INA-e da svakako promijeni taj način upravljanja, ali i kontrole samih procesa unutar INA-e", rekao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer spornih ugovora za prodaju jeftinog plina, navodno, je bilo još. U slučaju Škugor sutra će biti ispitan zadnji svjedok, a još se ne zna hoće li se zbog novih uhićenja protiv njega proširiti istraga i ostaje li time još neko vrijeme iza rešetaka.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo