Optužuju da je 'ruski igrač' / Novi ministar u Saboru pod paljbom pitanja o vezama s bogatim Rusima, a ima li kaznenih prijava? 'Ne. Koliko ja znam'

Image
Foto: RTL

Povezani ste s Gljadelkinovim kapitalom... s tvrtkom drugog čovjeka Sberbanke... svašta su mu rekli, a onda: 'On je cijelu karijeru ruski igrač!'

9.3.2022.
21:00
RTL
VOYO logo

Ivan Paladina novi je ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Po ekspresnoj proceduri podršku je dobio prvo na saborskom odboru, a onda i na plenarnoj sjednici. 

Manje od dva sata od prisege, nasljednik Darka Horvata stigao je i na sjednicu Vlade, obećao ubrzanje obnove. No da sve ne prođe glatko, pobrinula se oporba uz ključnu kritiku da je novi ministar - ruski igrač. Damira Gregoret...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije djelovao oduševljeno, ali sa 77 glasova ZA, 51 protiv i tri suzdržana 39-godišnji Ivan Paladina postao je ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. 

Gordan Jandroković: "Čestitam novom ministru želim mu puno uspjeha u budućem radu i neka bude uspješan kako bi naši građani što prije se vratili u svoje kuće"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni pljesak ni potporu iz redova oporbe nije dobio niti u sabornici niti ujutro na trosatnoj zajedničkoj sjednici odbora na kojoj ga je predstavljao, a i branio dobro raspoloženi premijer. Paladina je tako progovorio tek nakon sat vremena:

"Poziv koji sam dobio za ovu poziciju nisam mogao odbiti jer se u potpunosti poklapa s mojim poduzetničkim i menadžerskim iskustvom u zadnjih 15 godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo je u tome problem, složna je oporba, osim doduše Domovinskog pokreta koji kod glasanja nije bio protiv nego suzdržan. 

"Svima je poznato eto da se kolokvijalno izrazim, da je on kroz cijeli svoj profesionalni život bio ruski igrač", rekla je za njega Marija Selak Raspudić iz redova Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ga je branio: "Da je gospodin Paladina nekakav ruski igrač; mislim da je to smiješna tema, on već nekoliko godina nema veze s ruskim kompanijama."

"Postavljam pitanje premijeru, je li Mate granić taj koji je predložio gospodina Paladina?", bilo je to pitanje Nikole Grmoje iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nije ga predložio gospodin Granić, nisam uopće s njim o tome pričao, koliko god vi bili sigurni u to, i koliko god vi o tome pričali."

Bivšeg prvog čovjeka IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, a s kojim je Paladina i kasnije surađivao, prvo je branio premijer. Tek kasnije je zastupnicima odgovarao sam PaladIna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urša Raukar Gamulin iz Možemo!: "Vi ste suvlasnik Kupari luxari hotela, koji su povezani sa Gljadelkinovim kapitalom, ali i sa tvrtkom supruge drugog najjačeg čovjeka Sberbanke Poletajeva koji je ujedno povezan i sa Karamarkom."

Nastavila je Karolina Vidović Krišto: "Gospodin je s kontroverznim ruskim poduzetnikom dobio koncesiju od Hrvatske na projektu Kupari za 130 tisuća kvadratnih metara godišnje plačaju koncesiju od iznosu od 1,3 eura po kvadratu. Dakle ovo nije apsurd, ovo je svjetski apsurd!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja već gotovo četiri godine nisam direktor Kupari Luxary hotels, a ja sam postupak izlaska iz vlasničke strukture pokrenuo prije više od dvije godine!", odgovorio je Paladino.

Marijanu Puljak iz Centra je zanimalo: "Postoje li neke krivične prijave koje nisu odbačene koje se mogu naći u javnosti odmah po vašem imenovanju, odnosno hoćete li biti ministar ovisan o  sukobu s bivšim ruskim partnerom ili ovisnik u odnosu na DORH?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nekih kaznenih prijava, ali sve su pale... koliko ja znam... E sad se postavlja pitanje je li problem što sam ja povezan s Rusima ili u sukobu s Rusima ili vama kada vam odgovara je problem što sam povezan, a kad vam odgovara da sam u sukobu onda sam u sukobu", odgovorio je Paladino.

Cijeli prilog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo